Palm: Euroopas hakkavad järgmisel aastal asjad paremuse poole liikuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits

Kuigi täna on Nordea hinnangul euroala majandus juba languses, saabub kriisi põhi panga peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul aasta lõpus ning 2013. aastal on Euroopas oodata juba väikest kasvu.

Eurotsooni majandus langes Eurostati andmetel teises kvartalis eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 0,4 ja selle aasta esimese kvartaliga võrreldes 0,2 protsenti. Panga hinnangul tuleb langus ka kolmandas kvartalis.

Palmi sõnul on huvitavam aga see, mis hakkab juhtuma järgmisel aastal. «Kui eelmisel aastal olime ühed suurimad pessimistid, siis sel aastal võib öelda, et näeme järgmisel aastal taastumist.»

«2013. aastaks prognoosime majanduse nõrka taastumist ja 2014. pöördub majandus tavapärase kasvutrajektoori juurde, kuigi tempo jääb kriisieelsele alla ,» rääkis Palm.

Kuigi täna on euroala tööstuse kindlustunne olnud 13 kuud languses on kriisi põhi Palmi kinnitusel selle aasta lõpus käes.

Esiteks usub analüütik, et tulevad välja uued ja nutikamad abipaketid ja Euroopa Keskpanga (EKP) ja Euroopa Finantsstabiilsus Fondi (EFSF) sekkumine turgudele saab olema senisest nutikam. Samuti on Euroopa riigid varasemast vähem valmis kärpima ning loodetakse sellele, et abipakettidega on võimalik seda vältida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles