ELi kava: aastaks 2020 peab ettevõtete nõukogudes olema 40 protsenti naisi

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding.
Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni kava kohaselt peavad Euroopa börsifirmad aastaks 2020 oma nõukogude kohtadest 40 protsenti andma naistele. Vastasel juhul ootavad neid ees trahvid ja muud erinevad sanktsioonid.

Financial Times kirjutab, et nende käes olev mustand annab selge pildi, mida euroametnikud mõistavad soolise tasakaalustamatuse all. Jaanuaris oli naiste osakaal suurte börsifirmade nõukogudes vaid 13,7 protsenti.

Eelnõu kohaselt peaksid enam kui 250 töötajaga või üle 50 miljoni eurose käibega ettevõtted igal aastal esitama andmed ka nõukogude  soolise tasakaalu kohta. Ettevõtted, kes kvoote ei täida, saavad trahvi või jäävad ilma riigiabist ja lepingutest.

Ajaleht kirjutab, et Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding otsustas kvootide seadusesse kirjutamist tagant tõugata, sest vabatahtlikud ettevõtete juhtkonnas soolise tasakaalu loomise katsed on ebaõnnestunud.

«Ettevõtete juhtkonnas naiste osakaalu suurendamine läheb väga aeglaselt: viimastel aastatel on aastane kasv olnud vaid 0,6 protsendipunkti võrra,» seisab eelnõu kaaskirjas.

Kuigi mõned riigid, nende seas Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Holland, on riiklikud kvoodid juba sisse viinud, tekitab selliste jäikade limiitide seadmine tõsist vastuseisu riikides, kus kvoote ei ole, näiteks Rootsis ja Suurbritannias.

Formaalselt peaks ettepanekut tuleval kuul esitlema Euroopa Komisjoni asepresident Viviane Reding. Ajaleht kirjutab, et vaatamata mõne riigi vastuseisule võetakse see tõenäoliselt vastu häälteenamusega ning ei Rootsi ega Suurbritannia sellele vetot panna ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles