Tänavune kartulisaak tuleb nigel

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulikotid.
Kartulikotid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Vanarahvatarkus kinnitab, et kui kuusel on palju käbisid, tuleb hea kartulisaak. Käbisid on praegu küll ohtrasti, kuid kogenud kartulikasvataja sõnul on tänavune mugulasaak nigel.

«Kui tavalisel aastal on kartulipesas 10-15 mugulat, siis tänavu on kõigest viis-kuus,» rääkis Nõmme turul oma pere kasvatatud kartuleid müüv 75-aastane Juta, kes ajakirjaniku keelitustele vaatamata ei soovinud oma perenime öelda.

Tänavused kartulihädad said 12 aastat kartulikasvatamisega tegelenud naise arvates alguse juba kevadel. «Esiteks oli kevad külm, muld oli kaua külm ega sõmerdunud ära,» selgitas ta. Ka sadas suvel pidevalt vihma ja tihti oli udu, pidev niiskus aga soodustab lehemädaniku ja varrepõletiku teket. «Kui kartulit ei pritsi, siis võib lehemädanik paari päevaga terve põllu ära rikkuda,» teadis naine rääkida. Enamik suuri kartulikasvatajaid pritsib oma põlde lehemädaniku vastu ning nende kartulitepealsed on praegugi kenasti rohelised. Kuna pritsimine on kallis, siis käib see naise sõnul väiketalunikele ja oma tarbeks kartulite kasvatajatele ülejõu.

Kuigi mugulaid on tänavu vähe all, ei taha needki suureks kasvada. «Millest see on, ei oska öelda ega arvata,» tunnistas naine.

Tema Jõgevamaal asuva kodutalu põllu kartulitest kasvas hästi poolavarajane Eesti sort Maret, mis saab juuli lõpus valmis. Hilisemal sordil Antil on aga vähe mugulaid all.

Kuidas tänavuse vihmase suvega kasvanud kartulid ületalve seisavad, ei osanud naine öelda. «Seda ei tea täpselt keegi,» kinnitas ta. «Eks kõik sõltub ka talumehest. On neid, kes tahavad kohe kaubast lahti saada ja müüvad kõik ruttu maha. Aga talvekartul peaks enne ikkagi veidi seisma, et kõik vead välja tuleks ja müüki läheks vaid korralik kartul,» rääkis ta.

Nii soovitas ta talvekartuli varumisega oodata oktoobrini, sest oma ostjatest hooliv talumees laseb kartulil pärast võtmist seista nädala- poolteist, enne kui müüki paneb. Ka pani ta inimestele südamele kindlasti enne kartulikoti kojutoomist ostetavat kartulit proovida.

Nende pere käest enam talvekartulit tellida ei saa, sest veel põllul olevad mugulad on püsiostjatele juba kevadel-suvel ära lubatud. Talvekartuli hind jääb naise sõnul tänavu ilmselt 80 sendi ringi kilo kohta.  «Aga ka siis pole kindel kas ots-otsaga kokku tuleme, sest vaadake, mis näiteks kütus maksab,» tunnistas naine.

Talvekartul seisab kõige paremini, kui keldris on +3 - +4 kraadi sooja. «Mida jahedam on, seda paremini seisab, aga külma ka ei tohi saada,» rääkis Juta. Kortermaja soojas keldris seisab kartul poole talveni. Naise sõnul võib talvevarudeks osta ka poolvarajasi kartuleid, kuid need seisavad kuni märtsi, aprillini ja hakkavad siis idusid ajama. Hilised kartulisordid  aga kestavad korraliku hoidmise korral kuni järgmise saagini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles