Arutelu riigikogus: ESMile alternatiivi pole

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakondlane, endine rahandusminister Aivar Sõerd ütles ESMiga liitumise arutelul riigikogus, et Euroopa Stabiilsusmehhanismist kõrvale jäämisele tõsiselt võetavat alternatiivi pole.

«Kuulume eurotsooni ja euroala mured on meie ühised mured,» märkis Sõerd. «Euroala kindlustades kindlustame euroala tulevikku.»

Sõerd märkis, et senised pingutused pole võlakriisi murrangut toonud ning ESM on ebamugav ja kulukas lahendus.

«Siseriiklikult on raske seda selgitada riikidel, kes on ise ajanud konservatiivset poliitikat ja vältinud võlakoorma tekkimist,» märkis Sõerd.

Sõerd ütles, et ratifitseerimisseadusega on riigikogu võtnud endale ESMis nii suure otsustusõiguse, et hakkab arutama ka abiprogrammide detailseid lahendusi, mida pigem peaks arutama valitsus või ekspertide komisjon.

«Euroala päästes kindlustame enda tulevikku,» lõpetas Sõerd oma kõne loosungiga, mida ESMi kaitsvad poliitikud tihti kasutavad.

IRLi lige Andres Herkel põhjendas ESMiga liitumist rahvusvahelise solidaarsusega, mida Eesti vajab.

«Rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuulumine on tähtsam, kui meie rahvusvahelistele organisatsioonidele,» lausus Herkel. «Meil ei ole mõtet isolatsiooni jääda, kui euroala riigid on otsustanud stabiilsusmehhanismis osaleda. Meie vajame solidaarsust, korra oleme solidaarsusest ilma jäänud iseseisvust kaotades.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles