India kavatseb keelata laste töö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India on üks riike, mis muutub maailma majandusasjades aina suuremaks otsustajaks. Pildil India lapstöölised.
India on üks riike, mis muutub maailma majandusasjades aina suuremaks otsustajaks. Pildil India lapstöölised. Foto: SCANPIX

India valitsus on teinud ettepaneku keelustada alla 14-aastaste laste tööhõive, et suunata suurem hulk lapsi koolipinkidesse ning pista rinda probleemiga, mis määrib India kui tärkava turu kuvandit.

Seadusettepanek kehtestaks 3-aastase vanglakaristuse ja 50 000 ruupia (900 dollari) suuruse trahvi isikutele, kes värbavad mistahes liiki tööle alla 14-aastaseid lapsi või kasutavad alla 18-aastaseid ohtlikes tööstusharudes.

Kui parlament seaduse – mille kabinet sel nädalal heaks kiitis – kinnitab, jõuab lõpule Indias pikemat aega valitsenud ametlik tolerantsiajastu vaeste laste tööjõuna kasutamise paratamatuse suhtes.

Laste ja inimõiguste eest võitlejad ning Rahvusvaheline Tööorganisatsioon (ILO) tervitasid ettepanekut kui vertaposti India lapstööjõu debatis, kuid tunnistasid, et selle rakendamine osutub ülimalt keerukaks.

«Lõpuks ometi on nad mõistnud, et hariduse hüved on pikemas perspektiivis palju suuremad, kui lapstööjõu lühiajalised tulud,» ütles mõjukas India majandusteadlane A. K. Shivakumar.

Keegi ei tea täpselt, kui palju lapsi Indias tööl käib.

2001. aasta rahvaloendusel leiti, et 5-14 aasta vanuseid lapsi oli tööhõives ca 12 miljonit, kuid 2009. aasta statistikas märgiti numbriks 5 miljonit.

Unicefi hinnangul töötab Indias ligikaudu 28 miljonit alla 14 aasta vanust last, umbes kaks kolmandik neist põllumajanduses – nii oma pere põllumaal kui ka teiste farmerite abilistena.

India 1986. aasta lapstööjõuseadus keelab alla 14-aastaste kasutamise ohtlikes tööstusharudes nagu keemia- ja kaevandustööstuses, 2006. aastal lisati seadusse säte, et lapsi ei tohi kasutada ka majateenijate ja restoranitöötajatena.

Kuid tänaseni tõrkusid India poliitikud lapstööjõudu täielikult keelustamast, kuna leidsid, et see kahjustaks vaeseid majapidamisi (mis sõltuvad ots otsaga kokkutulemiseks oma laste töötasust) ning käsitöölisi, kes ametioskusi isalt pojale pärandavad.

«Nad tõesti uskusid, et vaesed pered vajasid laste täiendavat sissetulekut,» ütles Shivakumar.

Aktivistid kardavad, et uute reeglite jõustamine eeldab tohutut poliitilist ponnistust, kuna riigis on isegi olemasolevate lapstööjõu seaduste eiramine laialt levinud.

«Ma olen näinud paljusid lapsi restoranides töötamas, paljusid ka teiste inimeste kodudes,» ütles Human Rights Watchi juht Lõuna-Aasias Meenakshi Ganguly. «Rikkad indialased ütlevad meile, et nad pakuvad paremat toitu ja ulualust lastele, kes muidu elaksid palju halvemates tingimustes. Ja sellega nad õigustavad laste tööjõu kasutamist.»

Unicefi lastekaitseprogrammi juht Indias Jose Bergua usub aga, et seadusemuudatus oleks otsustavaks relvaks võitluses laste õiguste eest.

«Üleöö laste tööst jagu ei saa,» ütles ta. «Aga õigest seadusest on palju abi.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles