Serbia soovib IMFilt uut rahasüsti

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsiooni juht Albert Jaeger (vasakul), Serbia rahandusminister Diana Dragutinović (keskel) ja Serbia keskpanga esindaja Radovan Jelašić arutamas laenutingimusi.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsiooni juht Albert Jaeger (vasakul), Serbia rahandusminister Diana Dragutinović (keskel) ja Serbia keskpanga esindaja Radovan Jelašić arutamas laenutingimusi. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia alustas Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) läbirääkimisi kuni kahe miljardi euro (31 miljardit Eesti krooni) suuruse laenu saamiseks.


«Me vajame 1,5-2 miljardit eurot, et lõpetada see keeruline aasta ilma suuremate tagasilöökideta,» ütles Serbia kaubandusminister Slobodan Milosavljević, kelle sõnul vajatakse finantsabi selle aasta riigieelarve defitsiidi täitmiseks, teatas BBC News.

Laenu soovitakse kasutada peamiselt riigi valuutareservide tugevdamiseks ja Serbia dinaari stabiliseerimiseks.

Kõnelused Serbia delegatsiooni ja IMFi vahel peaksid esialgsete andmete kohaselt kestma kuni kümme päeva. Serbia poliitikud loodavad, et laenu saamisel pakuvad teised finantsorganisatsioonid riigile laenu soodsamatel tingimustel.

Siiski kardavad Serbia ametnikud, et IMF nõuab laenu saamise tingimusena ulatuslikke avaliku sektori kulutuste kärpeid.

Sel aastal on IMF lubanud Serbiale juba 520 miljonit eurot (8,1 miljardit Eesti krooni) laenu, kuid ülemaailmse finantskriisi ja maailmamajanduse jahenemise tõttu vajab riik veel rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles