Eesti maksab ettevõtjatele üleliigsete laovarude trahvisumma tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et need ettevõtted, kes on maksnud üleliigse laovaru trahvi, saavad oma raha tagasi, otsus ei puuduta niinimetatud suhkrutrahvi.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles pressikonverentsil, et põllumajandusministeerium on pöördunud juba ka Euroopa Komisjoni poole, et üleliigse laovaru trahviks makstud 6,5 miljonit eurot tagasi saada.

Minister lisas, et komisjon ei ole veel pöördumisele vastanud, kuid valitsus peab tõenäoliseks, et komisjon tagastab raha nii Eestile kui teistele riikidele, keda vaidlus puudutab.

Otsus puudutab lisaks Eestile veel Tšehhit, Küprost, Lätit, Leedut, Ungarit, Maltat, Poolat, Sloveeniat ja Slovakkiat.

Seeder lisas, et üks asi on trahvi tagasinõudmine, kuid teine asi on ka sellega kaasnenud kulude, nagu kohtukulud, intressikulud ja muu selline, tagasinõudmine.

«Peame seda pikalt ja põhjalikult kaaluma,»lisas ta

Kui  komisjon need rahad tagastab, siis on Seederi sõnul väga tõenäoline, et siseriiklikud vaidlused lõpetatakse ja ettevõtjad saavad oma tasutud trahvid tagasi.

«Maksu- ja tolliamet on alustanud maksuteatiste tühistamist nende osas, kus on kohtuvaidlus siseriiklikult üleval, teatised tühistatakse ja kohtuvaidlused lõpetatakse,» rääkis Seeder.

Üleliigse laovaru tasu ära maksnud ettevõtjatele tasu tagastamist ning suhkru üleliigse laovaru tasude tühistamist arutab valitsus järgmisel nädalal. Hetkel on Eestil pooleliolevaid vaidlusi laovarutasu osas kokku 26 juriidilise isikuga summas 27,7 miljonit eurot, millest ettevõtjad on ära maksnud 1,823 miljonit eurot.

Muude toodete osas on trahvi tasunud ja vaidlustanud 10 ettevõtjat, suhkru puhul on trahvi tasunud ja vaidlustanud üheksa ettevõtjat.

Minister lisas, et suhkrutrahvi puhul on olukord analoogne, kuid samas on ka erisusi, mistõttu valitsuskabinet tahab asja veel arutada ja neljapäeval otsust ei langetanud.

«Kuna analoogia on olemas, siis riik pöördub komisjoni poole, et ka suhkrutrahvi määramine üle vaadata ja me taotleme ka selle puhul, et see tagastatakse,» rääkis Seeder.

«Euroopa Liidu (EL) üldkohtus jätkub sügisel sisuline vaidlus suhkru laovarude küsimuses. Selles kohtuasjas on osapooleks küll Poola, kuid jälgime seda protsessi suure huviga. Suhkru üleliigsete laovarude tasu on keeruline juriidiliste küsimuste ring, kuid analoogia on olemas – ka suhkrut puudutav määrus ei olnud 1. maiks 2004 eestikeelsena avaldatud,» selgitas minister.

Põllumajandusminister avaldas lootust, et lähiajal saab ligi kaheksa aastat kestnud saaga läbi ja «viimaste kuude arengud on liikunud selgelt positiivses suunas.»

Eesti riik on komisjonile alates 2007. aasta jaanuarist tasunud muude põllumajandustoodete, nagu piimatooted, riis, vein, üleliigsete laovarude eest kokku 6,584 miljonit eurot. Suhkru üleliigsete laovarude eest on Eesti tasunud kokku 34,264 miljonit eurot ehk 75 protsenti määratud kogusummast, 25 protsenti määratust oli Eestil lubatud jätta endale kulude katteks, mistõttu ei tulnud seda ühenduse eelarvesse maksta.

Euroopa Kohus otsustas juulis, et Eesti riigil ei ole õigust nõuda ettevõtetelt üleliigsete laovarude eest EL-i poolt Eestile määratud trahvi, sest 2003. aasta vastava määruse sätted ei olnud 2004. aasta 1. mai seisuga, kui Eesti liitus ühendusega, EL-i Teatajas eestikeelsena avaldatud ega Eesti siseriiklikku õigusesse üle võetud.

Teise, samuti üleliigseid laovarusid puudutava otsuse tegi EL-i üldkohus märtsis, kus kohus leidis, et uutele liikmesriikidele kehtestatud kohustus tasuda ülemääraste varude eest trahvisumma ühenduse eelarvesse ei ole õigustatud. Selle otsuse alusel ongi Eesti pöördunud komisjoni poole, et trahviks tasutud 6,5 miljonit eurot tagasi saada.

Varasema info põhjal tekkis üleliigse laovaru vaidlus, kui põllumajandusministeerium ja maksu- ja tolliamet määrasid peamiselt piimapulbrit vahendanud AS-ile Pimix üleliigse laovaru tasu 16,3 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles