USA põrutab «eelarvekuristiku» poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklasest presidendikandidaadi Mitt Romney poolehoidja. Romney tahab langetada makse ning kärpida otsustavalt kõiki kulutusi peale kaitsevaldkonna.
Vabariiklasest presidendikandidaadi Mitt Romney poolehoidja. Romney tahab langetada makse ning kärpida otsustavalt kõiki kulutusi peale kaitsevaldkonna. Foto: SCANPIX

USA paiskub tuleval aastal majanduslangusse, kui Kongress ei suuda peatada sõitu nn eelarvekuristiku suunas, hoiatavad analüütikud.

Kongressi eelarvekomitee (CBO) hinnangul kujuneb 2013. aasta majanduslanguseks sellisel juhul 0,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Alles maikuus väljastas CBO oluliselt optimistlikuma prognoosi, milles väljendas veendumust, et riik käib tuleva aasta alguses küll läbi mõõdukast majanduslangusest, kuid sooritab aasta teises pooles piisavalt jõulise tõusu, et tagada aasta kokkuvõtteks 0,5 protsenti majanduskasvu.

Samal ajal lähenevad president Barack Obama ja tema vabariiklasest konkurent Mitt Romney novembrikuistele valimistele kardinaalselt erinevate majandusprogrammidega.

Romney tahab langetada makse ning kärpida otsustavalt kõiki kulutusi peale kaitsevaldkonna. Obama soovib aga tõsta rikastele rakenduvaid makse, et valitsus võiks hoogsalt edasi kulutada.

Eelarvekuristik, mis varitseb USAd 1. jaanuaril, tähendab kolme faktori kokkulangemist: Bushi-ajastu maksukärbete aegumist, ajutisi sotsiaalmaksu kärpeid ning automaatsete kulukärbete rakendumist nii kaitse- kui siseriiklikele eelarvetele.

Nimetatud kolme teguri mõjul kahaneks USA eelarve tuleval aastal oluliselt, ühtlasi saaks riigi majandus lühemas perspektiivis tugevasti räsida.

Lisaks W-kujulisele majanduslangusele tabaks Ühendriike ka töötusmäära kasv praeguse 8,3 protsendi juurest 9,1 protsendi tasemele.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles