Milliseid toitaineid vajavad õuetaimed?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisväetised Hortese aianduskeskuses.
Sügisväetised Hortese aianduskeskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Aednik ja aiakujundaja Piret Pihtjõe tõi välja peamised taimedele olulised toitained, mida nad kasvuks vajavad ning mille järgi aru saada, kui millestki on mullas vajaka või midagi on liiast.

Makroelementide puudus või üleküllus mullas

• Lämmastik (N) on vajalik lehtede ja varte kasvuks. Puuduse tunnusteks on alumiste lehtede kahvatumine, lehed on väikesed, taime võrsed on peened ja kahvatud. Juurestik on aga tugevasti arenenud, lehtede kasv lakkab enneaegu ning õitsemine, seemnete ja viljade moodustumine algab tavalisest varem. Liigse väetamise tunnused on võrsete ja lehtede kiire kasv, juurestik on nõrgalt arenenud, lehed suured ja tumerohelised, varred pehmed, lehtede servad kolletuvad, kärbuvad ja taim närtsib.

• Fosfor (P) on vajalik õite ja viljade arenguks. Puudus avaldub väikestes sinakates lehtedes, kasvuperiood lüheneb, õitsemine hilineb, taime varred on peenikesed, taime areng on aeglane, juurestiku kasv nõrk. Liigse väetamise korral halveneb raua, magneesiumi ja tsingi omastamine, kasvuperiood lüheneb ning õitsemine on kiire.

• Kaltsium (Ca) on toitekeskkonna reguleerija, mikroorganismide tegevuse soodustaja, süsivesikute ja valkude liikumise reguleerija. Kaltsium soodustab juurekarvakeste arengut. Puuduse tunnused avalduvad happelistel muldadel, noorte lehtede servad on heledad, keerduvad allapoole, õienupu vars sureb, juurestik on nõrgalt arenenud, osa juuri pruunistub, kattub limase või korkja kihiga ja sureb.

• Kaalium (K) soodustab juurte ja mugulate kasvu ning muudab vastupidavaks kuivuse, haiguste ja talvekülma vastu. Kaaliumi puudus pidurdab kasvu. Liigse väetamise korral taim närbub, halveneb kaltsiumi ja magneesiumi omastamine.

Allikas: aednik Piret Pihtjõe

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles