Venemaa saab täna WTO liikmeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WTO langetas otsuse võtta Venemaa oma liikmeks möödunud aasta detsembris. Fotol hoidmas silti Venemaa majandusminister Elvira Nabiullina ja WTO peasekretär Pascal Lamy
WTO langetas otsuse võtta Venemaa oma liikmeks möödunud aasta detsembris. Fotol hoidmas silti Venemaa majandusminister Elvira Nabiullina ja WTO peasekretär Pascal Lamy Foto: SCANPIX

Venemaast saab täna ametlikult Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) liige.

Venemaa pidas liikmeks saamiseks 18 aastat WTO-ga läbirääkimisi, edastab AFP.

WTO langetas otsuse Venemaa liikmeks saamise üle möödunud aasta detsembris. Sellest teatasid siis Venemaa majandusminister Elvira Nabiullina ja WTO peasekretär Pascal Lamy.

Venemaa valitsus loodab, et Maailma Kaubandusorganisatsiooniga liitumine turgutab nende riigi majandust ja loob tingimused majanduskasvuks.Maailmapank usub, et kaubandusorganisatsiooniga liitumine kasvatab Venemaa majandust esimesel kolmel aastal 3,3 protsendi võrra ning kümne aastaga 11 protsenti.

WTOga liitumise vastu olnud opositsioon aga kardab, et Venemaa on oma konkurentsivõime poolest liiga nõrk, et maailmaturul läbi lüüa. Samuti kardetakse hinnatõusu, inflatsiooni hoogustumist ning tööpuuduse suurenemist. Ettevõtted kardavad, et WTOga liitumise põhitingimuseks seatud tollimäärade alandamine teeb importkaubad nii odavaks, et nad tõrjutakse turult välja.

Kui tollimäärad on praegu keskmiselt 9,5 protsenti, siis tulevaks aastaks peaksid need langema 7,4 protsendini, 2014. aastaks 6,9 protsendini ja 2015. aastaks 6 protsendini.

Venemaa lähiriikide arvates aitab WTOga liitumine kaasa nende ja Venemaa kaubandussuhete paranemisele.

Maailma Kaubandusorganisatsioon (World Trade Organization - WTO) on riikidevahelist kaubandust reguleeriv rahvusvaheline organisatsioon.

Maailma Kaubandusorganisatsioon loodi 1995. aastal Üldise Tolli- ja Kaubanduskokkuleppega (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT) ühinenud riikide baasil.

Maailma Kaubandusorganisatsioonil on 155 liikmesriiki ja 29 vaatlejaliiget, kellest enamik taotleb liikmestaatust.

Vastavalt põhikirjale peavad vaatlejaliikmed viie aasta jooksul alates vaatlejaliikmeks saamisest alustama liitumisläbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles