ESMi eelnõu peamine vaidluspunkt on riigikogu pädevus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.
Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester. Foto: Peeter Langovits

ESMi ratifitseerimise eelnõu peamine vaidluspunkt on jätkuvalt riigikogu täiskogu osalemine abilaenude andmisel. Valitsus eeldab, et piisab üldise garantii andmisest, parlamendi liikmed ja õiguskantsler aga sooviks iga laenu hääletada täiskogul.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester rääkis E24-le, et komisjon kuulas täna õiguskantsler Indrek Tederi arvamust eelnõu osas.

Sester märkis, et tänase komisjoni istungi järel oli selge, et parlamendi liikmed ei soovi eelnõu lahutamist kaheks osaks. Varem oli päevakorral ratifitseerimise ja rakendusaktide poole lahutamine. Sester kinnitas, et ka Tederi sõnul on üks eelnõu korrektne.

Pingeid tekitab aga riigikogu täiskogu pädevus. Sester märkis, et rahandusminister ja valitsus on jätkuvalt seisukohal, et kiireloomulised ja salajased ESMi laenuotsused lähevad heakskiitmiseks riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni, kes annab kogu parlamendi nimel nõusoleku. Teder aga leiab vastupidist – iga rahalise kohustuse võtmine peaks olema riigikogu täiskogu kokkukutsumist vajav otsus.

Sester ütles, et hääletus selles küsimuses seisab veel ees. Sester märkis, et vajadusel tuleb muuta riigikogu töö- ja kodukorraseadust, et otsuseid saaks vastu võtta ka ühel lugemisel ning kiirelt muuta parlamendi päevakorda.

Vaidlus käib ka selle üle, et kas laenu andmise kavandile peaks andma kinnituse riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon või täiskogu. Sester selgitas, et abi andmine käib ESMi kaudu kolmes etapis. Esmalt abi andmise kavand, mille järgi memorandumit hakatakse koostama. Siis memorandum ja kolmandaks selle heakskiitmine. Valitsuse nägemuses peaks memorandumi heaks kiitma Euroopa Liidu asjade komisjon. Tederi nägemuses aga täiskogu.

Rahanduskomisjon koguneb homme, siis kuulavad parlamendiliikmed Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni nägemust ESMi toimimise kohta. Samuti arutavad rahanduskomisjoni liikmed 12 parandusettepanekut ESMi ratifitseerimiseelnõule, kuid ei hääleta nende üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles