Päevatoimetaja:
Erkki Erilaid

Saaremaal hakatakse tegema Lehmakese kommi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hanneli Rudi
Copy
Pildil on Lätis toodetud lehmakommid.
Pildil on Lätis toodetud lehmakommid. Foto: Ove Maidla

OÜ Viru Kaubandus hakkab Saaremaal taas tootma nõukogudeaegse retsepti ja kujundusega kommi Lehmake.

Lehmakommi hakatakse tootma Nasva Pagari ruumides, kus Viru Kaubandus lõi käed ruumide ja osade tootmisseadmete rendiks ning esialgseks traditsiooniliste lehmakommide tootmismahuks on kavandatud 20 tonni kuus, kirjutab aripaev.ee.

Kommid peaksid müüki jõudma aprillis lõpus või mai algul. «Me ei karda konkurentide pärast üldse, me ei sega üksteist,» ütles projekti käivitaja Urmas Velleste Nõos valmistatavate lehmakommide kohta.

Tema sõnul näitab tagasiside kaupmeestelt, et inimesed küsivad siiamaani ikka Lehmakest. «Tegemist on liialt omapärase kommiga, et inimesed seda unustaksid,» lisas ta.

Velleste sõnul on Eestis vaid kaks inimest, kes traditsioonilist lehmakommi tööstuslikult valmistada oskavad.

Mees ise töötas kunagi Rakvere lehmakomme valmistanud Viru Leivas ning on enda kinnitusel üks neist kahest väärtuslike oskustega mehest. Lisaks lehmakommidele toodab Viru Kaubandus praegu ka kolme sorti küpsiseid.

Tagasi üles