Juhtkiri: kullakambri saladus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liechtensteini vapp, millele on vürts Aloisi vari.
Liechtensteini vapp, millele on vürts Aloisi vari. Foto: AFP / Scanpix

Mitmed väikeriigid, kus siiani range pangasaladuse hoidmisega kuulsust ja kulda kogutud, on järgi andmas teiste riikide nõudmistele jagada nende maksuametitele teavet maksupetturite pangakontode kohta.

Ka Šveits on «maksuparadiiside» musta nimekirja sattumise hirmus nõustunud vastama konkreetseid maksupettusi puudutavatele küsimustele. Samas rõhutas Šveitsi valitsus, et pankade klientide erasaladused jäävad kaitstuks õigustamatu välismaise jälgimise eest.

Riikide pahameel maksupettuste tõttu süsteemist kõrvale liikuva raha kaotuse pärast on igati mõistetav ja õigustatud. Seda enam ajal, mil finantskriisi lahendamiseks kulutatakse hiigelkuhjades maksumaksjate tuleviku arvelt laenuks võetud raha.

Kuigi panganduse oaasidega on vaieldud alati, on nüüdne rünnak eelkõige just finantskriisi tõttu olnud jõulisem ja ka järeleandmised on tulnud suhteliselt kiiresti.

Maksupettus on paha, pangasaladuse hoidmine hea asi. Loodetavasti leitakse vaidlustes viisid, kuidas hoida head ja tõrjuda samal ajal halba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles