Philipp Rösler: Eesti on tugev koostööpartner nii Põhja-kui Lõuna-Euroopale

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandus- ja tehnoloogiaminister Philipp Rösler Eestis.
Saksa majandus- ja tehnoloogiaminister Philipp Rösler Eestis. Foto: Toomas Huik / Postimees

Saksamaa majandus-ja tehnoloogiaminister Philipp Rösler rõhutas täna erakorralisel pressikonverentsil, et eelkõige vajab Euroopa struktuurseid reforme: nende puhul Euroopale allahindlusi teha ei tohiks.

Rösleri sõnul on Eestist saanud tugev koostööpartner nii Põhja- kui Lõuna-Euroopa riikidele: Eesti on järginud riigieelarve tasakaalu põhimõtet ning teisalt teostanud vajalikke reforme. Nii on suurtest raskustest üle saadud nii terve taasiseseisvusaja kui ka kriisiaastate vältel.

Nüüd tuleks Rösleri sõnul Euroopa riikidel võtta eeskuju sellest, mida Eesti on viimase kahe aastaga teinud. «See on eeskujuks ülejäänud teekonnaks kogu eurotsoonile,» märkis Saksa asekantsler. Ta lisas, et nii fiskaallepe kui ka Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) kokkuleppeid tuleb rangelt järgida ja rikkumisi tuleb sanktsioneerida. «Struktuursete reformide osas ei saa olla allahindlust. Kui kokku lepitud asju ei toimu, ei saa riigid abimakseid,» märkis Rösler.

Rösler rõhutas, et nii tema kui Ansip on veendunud, et Euroopa tervikuna ei tohi nõrgemaks minna mõnes riigis teostamata jäänud reformide tõttu.

Samal ajal on päästefondi ESMi puhul aga kõik eurotsooni abivajajad riigid ühtlasi ka abi tagajad: Hispaania, Kreeka, Portugali, Iirimaa ja Küprose osalus ESMis on kokku 18,822 protsenti kogu garanteeritud kapitalist ning samuti struktuursete reformide teel asuv Itaalia omab eurotsooni suuruselt kolmanda majandusena ESMis 17,914-protsendilist osalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles