Iraak tõusis OPECi suuruselt teiseks naftatootjaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahran Omari naftatöötlustehas umbes 500 kilomeetri kaugusel Bagdadist, Iraagis.
Nahran Omari naftatöötlustehas umbes 500 kilomeetri kaugusel Bagdadist, Iraagis. Foto: NABIL AL-JURANI/AP

Iraagi päevane naftatoodang on tõusnud 3,2 miljoni barrelini, mis on naftakartelli OPEC suuruselt teine toodang Saudi Araabia järel, ütles riigi asepeaminister Hussain al-Sharistani esmaspäeval, kirjutab Dagens Industri.

Aasta lõpuks tahab Iraak toodangu suurendada 3,4 miljoni barrelini.

SEB toormeanalüütik Bjarne Schieldrop ütles, et Iraagi suurimaks probleemiks jääb julgeolek. Iraagi naftavarud on väga suured, kuid ikka ja jälle purustab pommiplahvatus mõne naftajuhtme.

Kuigi Iraagi valitsus on öelnud, et tahab päevatoodangu kasvatada paari aasta pärast 12 miljoni barrelini, siis analüütikud seda ei usu, vaid pakuvad päevatoodanguks 5–6 miljonit barrelit.

Iraagi naftatoodangu suurenemisele vaatamata tõusis naftahind esmaspäeval viimase kolme kuu kõrgeimale tasemele. Üheks põhjuseks oli Iisraeli peaministri pühapäeval tehtud avaldus, et Iraani võimalik tuumarelv jätab varju Iisraeli kõik ülejäänud julgeolekuriskid. Naftaturgudel tekitas see avaldus närvilisust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles