G20 valmistub toidukriisikoosolekuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mais
Mais Foto: SCANPIX

G20 riigid valmistuvad koordineeritud katseks peatada toiduhindade tormakas tõus – olukorras, kus põud on laastanud maailma suurima põllumajandustoodete eksportija USA saagid.

Kõrged G20 ja ÜRO põllumajandusametnikud on pidanud suletud uste taga plaane kutsuda kokku kriisifoorum, kuna maisihinnad on juba kerkinud kõrgemale tasemetest, mida nähti 2007-2008 aastate toidukriisi päevil.

USA valitsus teatas reedel, et põua tõttu hüljatud maisipõldude pindala ületab Belgia ja Luksemburgi territooriumid kokku.

Nelja lähedalseisva allika sõnutsi plaanivad G20 ametnikud pidada 27. augustil konverentsikõne arutamaks kriisikoosoleku võimalust kas septembri lõpus või oktoobri alguses.

Ühe ametniku sõnutsi on juhtivad G20 riigid «koosoleku korraldamise poolt», kuna saagi seisukord USAs halveneb üha.

G20 ametnikud rõhutasid, et kavandatud koosolek ei ole märk paanikast.

Pigem olevat tegemist katsega vältida poliitilisi samme, sealhulgas ekspordipiiranguid ja varude kokkukuhjamist, mis tekitasid 2007-2008 aastail esimese tõelise toidukriisi 30 aasta jooksul.

Tookord toimusid tänavarahutused kahes tosinas riigis.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles