Manchester United sai järjekordse kaotuse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Briti jalgpalliklubi Manehester United kogus aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPO) käigus 100 miljoni dollari võrra vähem, kui sooviti, aktsia hind jäi esimesel börsipäeval muutumatuks.
 

Maailma tuntuima spordiklubi aktsia hind kõikus New Yorgi börsil reedel, esimesel kauplemispäeval hinnavahemikus 14–14,01 dollarit, mis näitab, et IPO korraldajad eesotsas investeerimispangaga Jefferies toetasid aktsia hinda, et vältida langemist märkimishinnast allapoole.

Aktsia lõplikuks märkimishinnaks kujunes 14 dollarit, ehkki 134-aastane jalgpalliklubi ning selle suuromanik, Florida ärimees Malcolm Glazer panid emissioonis müüki 16,7 miljonit aktsiat hinnavahemikuga 16–20 dollarit aktsia eest. IPO käigus loodeti investoritelt saada kuni 333 miljonit dollarit, tegelikult saadi 100 miljonit dollarit vähem.

Loodetust väiksema summa kogumine polnud jalgpalliklubile esimeseks kaotuseks finantsturul. Esialgu plaaniti aktsiad noteerida mõnel Aasia börsil ning IPO käigus koguda kuni miljard dollarit. Sellest aga ei tulnud midagi välja.

Ebaõnnestunud IPO peamiseks põhjuseks on liiga suur võlakoorem. Glazer ostis klubi 2005. aastal 1,47 miljardi dollari eest, selleks pidi ta võtma võlgu. 31. märtsi seisuga oli ManU-l 423,3 miljoni naela (662 miljoni dollari) suurune võlg, mis ei lase klubil osta andekaid mängijaid, mida saavad endale lubada rikaste välisomanike omanduses olevad Manchester City ja Chelsea.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles