Krediidikriis: järgmised viis aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Financial Times võrdleb tänast Euroopat 1990ndate Jaapaniga.
Financial Times võrdleb tänast Euroopat 1990ndate Jaapaniga. Foto: SCANPIX

Aneemiline kasv, elutud pangad, madal inflatsioon, ebaefektiivne rahapoliitika ja abitud poliitikud – nagu paljud kartsid, on finantskriisi esimesed viis aastat kulgenud täpselt nagu Jaapanis kaks aastakümmet tagasi.

Nüüd, mil investorid mõtisklevad selle üle, mis edasi saab, tuleb küsida: kuidas läks Jaapanil järgmised viis aastat pärast esimese mulli lõhkemist aastal 1990?

Vastus: halvasti läks.

Ajaperioodil 1995-2000 kasvas sealne reaalne toodang kokku vaid 4 protsenti. Sama märkamatu oli ka majapidamiste tarbimise kasv.

Investeeringud elamuehitusse kukkusid täiendava 15 protsendi jagu ning isegi riiklikud kulutused langesid kümnendiku võrra. Nikkei 255 indeks jäi sel perioodil täpselt samaks. Jaapani pangad aga kaotasid poole oma väärtusest.

Parimad paberid investeerimiseks olid võlakirjad ja elujõulised aktsiad – need lihtsalt läksid suhteliselt üha kallimaks.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles