SEB: majanduskasv aeglustub veelgi

Ines Kuusik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe.
Ruta Arumäe. Foto: Toomas Huik / Postimees

SEB makroanalüütik Ruta Arumäe sõnul on majanduskasv aeglustunud ootuspärasest enam ning lähiajal on aga oodata kasvu jätkuvat aeglustumist.

Samas rõhutab Arumäe, et vaatamata aeglustumisele, Eesti majandus endiselt kasvab: tänavu teises kvartalis 0,4 protsenti ning aastatagusega võrreldes 2 protsenti.

Arumäe sõnul ootas SEB kasvuks 2,7 protsenti, seda eelkõige tööstustoodangu ning jaemüügi näitajate põhjal.

«Aeglustumine oli ootuspärane, kuigi veidi väiksem number meie väljapakutust,» selgitas Arumäe, kes aga rõhutab, et oluline on, et aeglustumisele vaatamata majandus siiski kasvab: I  kvartaliga võrreldes oli II kvartali kasvuks 0,4 protsenti.

«Järgmiseks kvartaliks ootame jätkuvat majanduskasvu aeglustumist. Tööstustoodangu kasvud on kolmandas kvartalis tõenäoliselt jätkuvalt negatiivsed kuni oktoobrini, kuigi koguekspordi kasvunumbrid naasevad tõenäoliselt positiivsele territooriumile juba alates juunikuust,» selgitas Arumäe. «Positiivses suunas jätkab tõenäoliselt ehitussektor, endiselt kvoodirahade toel. Nii et mõjureid on nii alla- kui ülespoole, kuid juhtivindikaatorid viitavad pigem jätkuvale majanduskasvu aeglustumisele.»

Samas rõhutab Arumäe, et vaatamata muutlikele kasvunumbritele on ekspordis viimastel kuudel valdavaks märksõnaks olnud siiski mahtude suhteline stabiilsus. «Kõige jõulisemalt ülespoole rühkivate ekspordimahtudega on mehaaniliste masinate tootmine, seda eelkõige Venemaa suunal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles