Kreenholm kogub taas tuult tiibadesse

, Venekeelse Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemkontrolör Irina Iljasova (paremal) ja kontrolör Aleksandra Soboleva uurivad linast dekoratiivkangast, mis läheb ekspordiks Venemaale.
Vanemkontrolör Irina Iljasova (paremal) ja kontrolör Aleksandra Soboleva uurivad linast dekoratiivkangast, mis läheb ekspordiks Venemaale. Foto: Irina Tokareva

Sellest sügisest kavatseb tekstiiliettevõte Eurotekstiil Group, kes on soetanud pankrotistunud Kreenholmi seadmed ja kaubamärgi, tuua turule tagasi Kreenholmi manufaktuuri.


«Me oleme valmis taaselustama ajaloolise nime pärast seda, kui taastame samasuguse tehnoloolise jada, nagu enne on olnud,» rääkis Eurotekstiil Groupi juhatuse liige Igor Poleštšuk.

Ostsid Kreenholmi vara

Tema sõnul on vana nime kasutuselevõtt igati õigustatud, sest ettevõte hakkab tööle sama tehnoloogia järgi. Sama on ka toodang ning kvaliteet. Ja tagatipuks kuuluvad Eurotekstiil Groupi meeskonda kõik endise Kreenholmi töötajad.

2010. aastal, veidi enne Kreenholmi pankrotistumist, ostis Eesti ja Rootsi kapitalil asutatud Eurotekstiil Group tehasele kuulunud vabriku Polytex.

«Pärast seda töötasime poolteist aastat üsna edukalt kahel suunal: viimistlesime erinevaid ruloosid Rootsi ettevõtte Markisol jaoks ja linaseid kangaid Vene firmale Vologodski Tekstiil,» nentis Poleštšuk.

Tänavu jaanuaris ostis ettevõte ka pankrotti läinud Kreehnolmi vara – seadmed ja kaubamärk läksid maksma 1,8 miljonit eurot.

Ostetud seadmed lubavad toota kõiki rulookardinate katete liike, samuti plaanitakse alustada kodutekstiili tootmist.

Praegu läheb 90 protsenti toodangust ekspordiks, kõige suuremaks tellijaks (40 protsenti toodangust) ongi Venemaal asuv Vologodski Tekstiil. Umbes 30 protsenti toodangust läheb Rootsi, 20 Taani ja Prantsusmaale, 10 protsenti aga jääb kodumaale.

Läinud majandusaastal  ettevõte kasumit ei teeninud. «Mina ja minu Rootsi partnerid oleme tulemustega rahul,» kinnitas Poleštšuk. «See, et kasumit ei tulnud, on uue ettevõtte jaoks loomulik, sest pidime kõik nullist looma.»

Poleštšuki sõnul on juba see hea, et nad töötavad praegu – firma käivitamisperioodil – peaaegu kahjumita. Jaanuaris töötas ettevõttes 30 inimest, praeguseks on töötajate arv kasvanud ligi 50ni. Kui seadistatakse ja käivitatakse Kreenholmilt ostetud seadmed, kasvab meeskond 80–100 inimeseni.

Kuupalk 450 euro kandis

Eurotekstiil Groupi töötaja keskmine kuupalk jääb praegu 450 euro kanti. «Ajad ei ole lihtsad, kuid palk pole ka väiksem, kui see oli Kreenholmis,» sõnas Poleštšuk. »

Lukksepp Aleksandr Lavrentjev tegeleb praegu Montexi viimistlusliini montaaži ja seadistamisega, just tänu sellele liinile saab ettevõte laiendada oma sortimenti.

Lavrentjev tuli Kreenholmi kohe pärast ajateenistust ja töötas seal kuni koondamiseni 29 aastat.

«Siis olin peaaegu aasta töötu, seejärel töötasin pool aastat erinevates firmades,» rääkis ta.
 Lavrentjevi abimeheks on samuti endine kreenholmlane Nikolai Hrenov. «Kuni koondamiseni töötasin sellel liinil viis aastat,» meenutas Hrenov.

Tehnoloog Ljubov Vassiljeva töötas Kreenholmis aga 20 aastat, siis oli poolteist aastat töötu. «Mind kutsuti tööle, kui hakati siin tootmist laiendama ja seadmeid Kreenholmist siia tooma,» märkis Vassiljeva. «Esimene mulje oli, et koht on küll teine, aga kollektiiv oma.»

Ta lisas, et uus töökoht pole siiski Kreenholmiga sarnane. «Väikses firmas on isegi huvitavam töötada, teadma ja oskama peab rohkem, vastutus on teine,» sõnas Vassiljeva. «Kuid ma olen rõõmus, et Kreenholmi nimi säilib, see on auasi.»

Eurotekstiil Group

•    Asutatud 2010. aastal

•    Omanikud: Markisol (Rootsi) ja Linum Group Baltic (Eesti)

•    2010. aasta novembris ostis firma Kreenholmilt vabriku Polytex

•    2012. aasta jaanuaris Kreenholmi seadmed ja kaubamärgi

•    2011. majandusaasta käive oli 2,5 miljonit eurot

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles