Eramuturg võtab vaevaliselt jalgu alla

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramu Lehe tänaval.
Eramu Lehe tänaval. Foto: Tartu linnavalitsus

Kui korteriturul saabus põhi juba 2010. aastal, siis eramute turul hinnalangus jätkus ning mõningane elavnemine eramute turul on toimunud alles viimase aasta jooksul - sedagi eelkõige Tallinnas ja linna lähipiirkonnas.

Ober-Hausi värske turuülevaade vahendab, et kui Tallinnas ja Harjumaal tervikuna on müügipakkumiste hulk viimase paari aasta jooksul kerges tõusus, siis Tallinna hinnatud piirkondades Nõmmel, Kakumäel ja Pirital on müügipakkumiste arv vähenemas.

Harju maakonnas ja Tallinnas on kinnisvaraportaali City24 andmetel ca 2 400 müügipakkumist väga erinevas hinnaklassis ja seisukorras elamutele, kuid Maa–ameti andmetel toimus käeoleva aasta II kvartalis ainult 352 tehingut hoonestatud elamumaaga. Maa–ameti andmetel võrreldes eelmise aasta II kvartaliga tehingute arv tõusis, rahaline maht jäi samaks, kuid keskmine hind mõnevõrra langes.

Hoonestatud elamumaaga toimus Maa - ameti andmetel käesoleva aasta I kvartalis 213 tehingut (keskmine hind 123 000 eurot), II kvartalis 353 tehingut (keskmine hind 90 000 eurot), eelmise aasta II kvartalis 300 tehingut (keskmine hind 111 000 eurot). Keskmise hinna järskude muutuste põhjuseks kvartalite lõikes on tehingute struktuur ja sesoonsus. II kvartalis ostetakse sesoonsusest tulenevalt enim suvilaid ja odavama hinnaklassi remonti vajavaid elamuid. Reeglina on aasta lõikes tehingute arv suurim II ja III kvartalis.

Enamik tehinguid eramutega toimus Tallinna lähipiirkonnas arenenud infrastruktuuriga piirkondades hinnavahemikus 110 000 – 170 000 eurot. Hinnaga üle 300 000 eurot toimus üksikuid tehinguid eelkõige hinnatud piirkondades Tallinnas.

Eramu olemusest lähtuvalt on tänases turusituatsioonis eelistatud 130 – 170 ruutmeetrine uus või kuni viie aasta vanune hoone. Seoses energiahindade tõusuga on potentsiaalsed eramute ostjad järjest enam hakanud tähelepanu pöörama kõrvalkuludele, eelkõige kütte hinnale. Ostjate jaoks on oluliselt tähtsustunud kasutusloa olemasolu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles