Võlakriis ja sinu rahakott: kinnisvara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraturg peaks jääma stabiilseks.
Kinnisvaraturg peaks jääma stabiilseks. Foto: SCANPIX

Tänastele laenuklientidele teeb kindlasti rõõmu madal euribori tase. Kui kriis Euroopas kunagi läbi peaks saama, siis hakkab ka euribor kerkima ning laenumaksed ühes sellega.

Britid pelgavad, et jätkuv kriis Euroopas tähendab ühtlasi ka rangemaid laenutingimusi. Osaliselt seepärast, et pankadel on vähem raha mida jagada. Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni juht Andres Tukk kinnitas aga, et Eestis ei tohiks laenupakkumine väheneda.

«Eesti tegutsevate pankade puhul hetkel likviidsusprobleemidest rääkida ei saa. Sellest tulenevalt ei näe põhjust, et laenupakkumine Eestis saaks oluliselt nõrgeneda.»

«Kinnisvaraturg tervikuna sõltub ikkagi peamiselt inimeste kindlustundest ja see omakorda Eesti majanduse käekäigust. Kui Eestis majanduses jätkuvad senised arengud, siis pigem ootame kinnisvaraturul stabiilsust nii tehingute, kui ka hindade osas,» märkis Tukk.

Täna on Eestis eluasemelaenu intressid praegu sama madalad kui buumi tipus 2005. aastal. SEB ökonomist Ruta Arumäe toob aga välja, et tollajal oli madal marginaal, täna aga Euribor.

«See tähendab, et kui Euribor ükskord kriisi lõppedes (üsna mõne aasta pärast) tõusma hakkab, siis praegu laenu võtnutel suurenevad laenumaksed kiiremini kui madalama marginaaliga võtnutel,» kommenteeris Arumäe.

Tukk soovitab intressi pikemaks ajaks fikseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles