Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Vaata, milliseid soovitusi jagab profikokk hoidiste tegemiseks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Eger Ninn
Copy
Tomatid želees.
Tomatid želees. Foto: santa maria

Santa Maria profikokk Vahur Kreitsman tõi välja mõningad soovitused, mida tuleks hoidiste tegemisel kindlasti jälgida.


• Hoidistamisel kasutatavad viljad peavad olema võimalikult värsked, küpsed ja kvaliteetsed. See tähendab, et hoidistamiseks ei ole hea kasutada pooltooreid või kahjustunud vilju, kuna vastasel juhul ei saa hiljem hoidiste heas maitses kindel olla.

• Hoidise toiteväärtus on seda suurem, mida tervemana marjad/viljad purki pannakse. Kui riivid, purustad või koorid, siis väheneb ka vitamiinide ja mineraalainete sisaldus kuna osa marjades/viljades olevast mahlast läheb kaduma.

• Tuleb jälgida, et viljad oleksid säilitamisviisile vastavad. Näiteks ei sobi mõned puuviljad kompoti tegemiseks, sest need ei säilita kuumtöötlemisel oma kuju.

• Hoidiste tegemisel on oluliseks märksõnaks puhtus – pese hoolikalt (ilma liigse muljumiseta) viljad ja marjad. Purgid, pudelid ja kaaned tuleks steriliseerida (keevas vees või ahjus).

• Väldi täidetud või tühjade kuumade purkide-pudelite asetamist külmale või märjale alusele, kuna seal võivad need kiire temperatuurimuutuse korral puruneda.

• Paksema konsistentsiga moosi saab kasutades moosisuhkrut.

• Täida purgid ja pudelid korralikult, et ei jääks tühja õhuruumi (see soodustab bakterite teket). Täidetud ja suletud purgid-pudelid jahuta kiirelt, see annab hoidisele parema värvuse, maitse ja säilivuse ning väldib vitamiinide kadu.

• Heaks nipiks on marinaadide keetmisel terveid maitseained riidetüki sisse siduda ning eemaldada need enne purkide kaanetamist - see aitab vältida hoidistes kasutatud viljade tumenemist.

Tagasi üles