Kreeka annab troikakõneluste eel lubaduse reformid ellu viia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yannis Stournaras.
Kreeka rahandusminister Yannis Stournaras. Foto: SCANPIX

Kreeka kavatseb viia ellu reformid, mis on vajalikud võlakriisis riigi pankroti vältimiseks, ütles rahandusminister Giánnis Stournáras pühapäeval enne järjekordseid kõnelusi rahvusvaheliste audiitoritega.

Pühapäeval kohtuvad Kreeka ametnikud nn troikaga - Euroopa Liidu, Euroopa Keskpanga (EKP) ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) audiitoritega, kes otsustavad Kreekale uue laenumakse eraldamise üle.

Stournáras möönis usutluses ajalehele Ethnos, et kreeklased on toonud «suuri ohvreid». Uuel konservatiivide juhitud koalitsioonivalitsusel on kavas viia sisse karme kokkuhoiumeetmeid, mille hulka kuuluvad palga- ja pensionikärped.

«Lähinädalad on meie ellujäämise osas otsustava tähtsusega, sest kui me ei lähe seda teed, mida käsib loogika, võib see meid eurotsoonist välja ja pankrotti ajada.»

Troika nõuab Kreekalt veel 11,5 miljardi euro ulatuses eelarvekärpeid, et Ateena saaks septembris järgmise, seekord 31,5 miljardi euro suuruse laenumakse, mis on osa kokku 130 miljardi euro suurusest päästepaketist.

2013. ja 2014. aastaks kavandatud eelarvekärbete osas oleks kokkulepe pidanud sündima juba eelmisel kuul, kuid kahed järjestikused Kreeka parlamendivalimised sundisid otsuseid edasi lükkama.

Rahandusminister Stournáras avaldas lootust, et Kreeka väljub sügavast majanduslangusest tänu erastamisprogrammi kiirendamisele ja struktuurireformidele, mis on samuti üks rahvusvaheliste laenuandjate nõudmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles