Tõnis Oja: see valitsus Eesti Energiat börsile ei vii

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: Liis Treimann


Pärast kuid kestnud vaikust võeti eelmisel nädalal taas üles riigiettevõtete börsileviimise teema. Rahandusminister Jürgen Ligi saatis majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile kirja, mille kohaselt toetab rahandusministeerium «põhimõtteliselt analüüsi alustamist, mis aitaks põhjalikumalt hinnata riigi äriühingute oma- ja võõrkapitali kaasamise põhjendatust börsilt. Riigi osalusega äriühingu börsile viimist tuleb vaadelda ühe võimaliku riigi osaluspoliitika elluviimise meetmena».


Eesti Energia ja teiste riigile kuuluvate ettevõtete börsileviimist ootavad investorid pikisilmi juba aastaid, mistõttu riigi sõnum, et ollakse valmis kohalikku börsi elavdama, oleks pidanud põhjustama korraliku börsiralli.

Aga võta näpust – börsiindeks OMXT tegi neljapäeval, mil sai teatavaks uudis, et majandusministeerium analüüsib Eesti Energia, Tallinna Sadama ja Eesti Posti börsileviimise võimalusi, hoopis kerge languse. Kahes suuremas investeerimisportaalis olid arutelud riigifirmade võimalike börsileminekute kohta tagasihoidlikud ja mis kõige üllatavam, teemat ei puudutanud peaaegu üldse ka Äripäev.

Tagasihoidliku reaktsiooni põhjus oli ilmselt see, et turg ei usu, et Eesti Energia vähemusaktsiad lähiaastatel börsile viiakse. Seda ei usu ka mina.

Juba samal päeval ütles rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse pressikonverentsil, et tegemist on poliitiliselt väga tundliku otsusega ning valitsusel börsile viimise kava ei ole.

«Oleme sellega korra näppu lõiganud,» tuletas ta meelde kahe aasta tagust Eesti Energia börsile viimise kava. Samas jättis minister märkimata, et tema ise oli toona selle taga, et energeetikafirmat börsile ei viidud.

«Ei taha ju keegi, et aktsiaemissioon muutuks mingisuguseks valimiseelseks hüsteeriaks,» rääkis Ligi Vikerraadios 2010. aasta 26. aprillil, samal ajal kui ametlik otsus börsile viimise loobumisest tuli alles aasta mai keskel. Eesti Energiat ei viidud börsile ka pärast valimisi, kui Reformierakonna ja valitsuskoalitsiooni positsioon oli vaata et viimase aastakümne tugevaim.

Nüüd, kus Euroopa võlakriisi ja sisepoliitiliste jamade tõttu on Reformierakonna positsioon tunduvalt nõrgem, ei usu mina, et see valitsus Eesti Energia ega ühegi teise riigiettevõtte aktsiad börsile viib.

Tallinna börsile võidakse viia küll riigiettevõtete võlakirjad. Igatahes etteheidet, et Eleringi ja Eesti Energia võlakirjad on noteeritud Londoni, mitte aga Tallinna börsil, võis Ligi kirjast Partsule välja lugeda küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles