Hispaania piirkonnad mässavad valitsuse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avaliku sektori töötajad Andaluusia pealinna tänavatel kärpekavade vastu meelt avaldamas.
Avaliku sektori töötajad Andaluusia pealinna tänavatel kärpekavade vastu meelt avaldamas. Foto: SCANPIX

Kataloonia ja Andaluusia, ühed suurematest autonoomsetest piirkondadest Hispaanias, mässavad Mariano Rajoy valitsuse katsete vastu kärpida kohalikke kulutusi.

Nagu näitab ametlik statistika, on keskvalitsuse eelarvepuudujääk esimese poolaasta lõpus lennukalt kasvanud.

Samal ajal on Hispaaniast maikuuga põgenenud 41,3 miljardit eurot, esimese poolaastaga kokku aga 163 miljardit eurot. See teeb ca 16 protsenti sisemajanduse kogutoodangust – süvendades muret Madridi võimaluste pärast meelitada kohale piisavas koguses väliskapitali, et end finantseerida.

Kataloonia, mis on Hispaania rikkaim piirkond ja mille majandus on sama suur kui Portugalil, boikoteeris eile eelarveministri Cristobal Montoro ja 17 piirkonnavalitsuse koosolekut, kus taheti panna paika kulutuste piirmäärad.

Andaluusia, kõige rahvarohkema piirkonna esindaja lahkus aga nimetatud koosviibimiselt enne selle lõppu, kuna ärritus kärpenõuete peale.

Mure piirkondade priiskamise pärast õõnestab usku sellesse, et keskvalitsus suudab täita Brüsseliga kokku lepitud eelarve-eesmärgid.

Katse piirkondade kulutusi karmimalt kärpida võeti ette olukorras, kus Hispaania eelarvedefitsiit hüppas esimese poolaastaga 4 protsendi peale SKTst – kusjuures esimese viie kuu näitaja oli 3,41 protsenti.

Hüppe põhjustasid ülekanded rahanäljas piirkonnavalitsustele ja avaliku sektori teistele lõikudele.

Juuli alguses palus Valencia piirkond keskvalitsuse likviidsusmehhanismist 18 miljardit eurot abiraha, aitamaks omavalitsustel arveid tasuda ja refinantseerida kapitaliturgudelt võetud laenusid.

Kataloonia valitsus ütles, et on pöördunud Montoro ja keskvalitsuse poole palvega vaadata üle piirkondade kulutuste piirangud lähtuvalt sellest, et Euroopa võimud on andnud Hispaaniale eelarve-eesmärkide täitmiseks aasta jagu ajapikendust.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles