Keskmises seisukorras maja on kapitaalremonti vajavaga samas hinnas

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramu
Eramu Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kallimat hinda ollakse nõus maksma hea ehituskvaliteedi, korraliku viimistlustasemega ja hea planeeringuga objektide eest.

Arco Vara turuülevaade vahendab, et ostjad ei ole eriti huvitatud keskpärases seisukorras või odava ja ebakvaliteetse viimistlusega elamu soetamisest. Selliste objektide puhul on aimatav kapitaalse remondi vajadus, ent kuna hooned on kasutuses, siis ei ole tihtipeale võimalik hinnata viimistluskatete all olevate konstruktsioonide seisukorda. N-ö vahepealses seisukorras maju ollakse nõus ostma renoveerimist vajavate objektidega sarnasel hinnatasemel, sest selliste majade korrastamiseks kulub sama palju raha kui remontivajava maja renoveerimiseks.

Samuti puudub huvi pooleliolevate ehitiste vastu, sest turul on pakkumisel laias valikus tervikuna valminud elamuid.

Uuselamute ehitusmahust annab ettekujutuse väljastatud ehitus- ja kasutuslubade arv. Statistikaameti andmete kohaselt on Harjumaal (sh Tallinnas) 2009. aastal uuselamutele väljastatud kokku 527 ehitusluba ning 423 kasutusluba. 2010. aastal olid vastavad näitajad 430 ja 316 ning 2011. aastal 444 ehitusluba ning 313 kasutusluba.

Tingituna asjaolust, et tänane ostja võtab endale aega ostuotsuse langetamiseks, on ka elamute müügiperioodid eelnevate aastatega võrreldes veninud harjumuspärasest pikemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles