Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Väldi ütlemast «jah, aga…», ja unistused jäävad ellu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kristina Traks
Copy
Foto: http://www.yourextraordinaryfuture.com/3-pair-of-dream-killing-words-pair-3

Uued ideed kipuvad sageli kohtama «jah, aga…» vastuseid ehk põhjendusi, miks äsja pakutud ideed ei saa ellu viia.

Michael Michalko, maailma üks tunnustatumaid loova mõtlemise gurusid (kirjutanud näiteks bestselleri «Thinkertoys»), leiab, et organisatsioonid kulutavad liiga palju aega mõtlemaks ja põhjendamaks, miks asju teha ei saa, kirjutab koolitaja Indrek Maripuu oma blogis.

Aega tuleks kulutada mõtlemaks, kuidas asju teha saab ja sellele lainele häälestamiseks pakub Michalko välja lihtsa retsepti:

  • Palu igal tiimiliikmel sõeluda oma aktuaalsetest ülesannetest välja kolm tegevust / ideed / eesmärki / ülesannet, mida nad arvavad, et pole võimalik ellu viia.
  • Palu neil panna spontaanselt kirja iga eelneva nimekirja tegevuse kohta vähemalt kolm viisi, kuidas neid teha saab.
  • Tee sedasama enda ülesannete kohta ka.

Kui kolm vastust tuleb liiga kiirelt ja ülesanne tundub liiga lihtne, siis tõsta oodatavate lahenduste arv viie või kümne peale või vähenda aega, mis sa nendele selle ülesande jaoks annad. Ja muidugi hoidke tempot!

Võid seda rakendada koosolekul kui «jah, aga…» hakkab domineerima hakkab või ka hoopis näiteks igal koosolekul lihtsalt ühe osana.

Ära ootagi, et kõik lahendused on arukad või elluviimist väärt. Hea kui neist 1-2 seda on. Tegelikult ei pruugi isegi neid olla. Kuid esmane eesmärk ei olegi mitte kohe leida säravaid ideid, vaid murda «jah, aga…» muster.

Tagasi üles