Praegu õitseb veel viimaseid päevi must leeder ning angervaksad on täies õies. Heltermaa käsitöömaja perenaine Heli Hahndorf soovitab lisaks teada-tuntud hoidiste tegemisel katsetada ka leedri- ja angervaksaõitega.
Huvitavad hoidised õitest
Aromaatne angervaksajook
• 25 angervaksa õiekobarat
• 1 kg suhkrut
• 1 l keevat vett
• 25 g sidrunhapet
Pane nõusse õied, keeda suhkrust ja veest siirup. Vala kuumalt õitele. Lisa sidrunhape. Lase seista 3 päeva jahedas. Kurna ja pane pudelisse.
Sega gaseeritud veega või allikaveega ja saab mõnusa suvejoogi palavaks suvepäevaks.
Talvel lisa siirupit kuumale veele ja saad aromaatse tee.
Leedriõiesiirup
• 12 õiekobarat
• 1 sidrun
• 1 kg suhkrut
• 1 l vett
• 25 g sidrunihapet
Pese sidrunid ja pressi mahl välja. Aseta musta leedri õied ja sidrunikoored suurde klaasi. Aja vesi, sidrunimahl ja suhkur keema, sega ja veendu, et suhkur on lahustunud. Võib maitsestada kaneelipulga või vanillikaunaga. Sega hulka sidrunihape ja kalla soojalt õitele. Lase jahedas seista kaks päeva kuni nädala. Sega iga päev. Kurna mahl välja ja vala pudelitesse.
Siirupist saab imemaitsva ja värskendava suvejoogi, kui seda pakkuda vee, sidruniviilu ja jääkuubikutega suvisel soojal päeval.