Riigiasutustest on saanud kogenud oksjonipidajad

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Populaarses oksjoniportaalis võib keskkonnaministeeriumilt osta näiteks hõljuki või Eesti Energialt kaevanduskraana. Kõige agaram riigiasutusest oksjonipidaja on aga Politsei- ja piirivalveamet (PPA), kes teeb igakuiselt rahaks nii vanu sõidukeid kui ka kurjategijatelt konfiskeeritud vara.

Artikli kirjutamise ajal on ametil, kasutajanimega PPA Logistika, üleval 21 kuulutust, mis annavad võimaluse soetada endale sõiduautosid või väikebusse. Eravärvides neljarattalised on reeglina teeninud riigiametnikke, ent toonklaaside ja raadisaatja sahtliga mudelid reedavad ka politsei operatiivtöö kogemust. PPA oksjoniajalugu näitab, et varem on kaubaks läinud ka sinivalged politseisõidukid. Tõsi, vilkurid ja politsei logod on neilt müügi ajaks eemaldatud.

Tasuv väljapääs

PPA hanke- ja tehnikakeskuse juhataja Veiko Kopamees põhjendas, et enampakkumisele pannakse autod, mida pole suure läbisõidu ning kõrgete remondikulude tõttu enam mõttekas ülal pidada. Vanimad neist pärinevad 1995. aastast ja mitmed on avariide tagajärjel sisuliselt romuks muutunud.

«Sõidukite realiseerimine on meie jaoks pidev ja iga-aastane tegevus. Viimase kahe aasta jooksul oleme müünud juba 55 sõidukit,» sõnas Kopamees. Kuigi nende hulgas on ka liiklushuligaanidelt konfiskeeritud neljarattalisi, on peamiseks kaubaks PPA enda vara.

Politseisõidukite müügihind sõltub seisukorrast, ent nende hinnad on tõusnud paarisajast kuni kolme tuhande euroni. Keskmiselt laekub ühe sõiduki pealt riigieelarvesse 400-600 eurot.

«Praegu müügis olevaid amortiseerunud sõidukeid ei asendata, vaid nende võrra PPA autodepark väheneb,» ütles Kopamees, tuues põhjuseks eelarvekitsikuse. Sõidukiteta politsei siiski ei jää, sest igal aastal lõpeb ka 150-200 uuema auto liisinguperiood, mis asendatakse kohe tehasesoojade mudelitega.

Usaldusväärne tehing riigiga

Oksjonikeskkonnas politseilt sõiduki ostnud inimesed kiidavad odavate hindade kõrval riigiameti ladusat teenindust. «Selle raha eest autot küll,» hindas ostja kasutajanimega Riuks, kes ostis kasutatud Opeli 446 euro eest Lõuna prefektuuri parkimisplatsilt. «Natuke palju bürokraatiat, kuid kõik lahenes lõpuks hästi,» viskas kasutaja Hiir82 riigiameti suunas malbe kriitikanoodi.

Riigi oksjoniäri on tegelikult laiem - oksjonikeskkonda kasutatakse alates 2010 aastast, mil siseministeerium sõlmis eraettevõttega koostöölepingu kogu ministeeriumi haldusala asutuste tarbeks. Põhjus on lihtne – amortiseerunud riigivarast tuleb mingil tasuval moel vabaneda. Sealjuures on oksjonikeskkonnad avalikest enampakkumistest või veebikuulutustest tasuvamad.

Siseministeeriumist ei jää selles vallas maha ka teised ministeeriumid ega riigifirmad. Näiteks Eesti Energia müüb Aidu-Liiva karjääris vanarauana seisvat kraanat KC-5363 alghinnaga 11 108 eurot. Keskkonnaministeeriumilt võib aga osta 4-meetrise hõljuki Haapsalus, alghinnaga 1000 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles