Rahandusministeerium saatis omavalitsustele maamaksu vähenemise kompenseerimise eelnõu kooskõlastamisele

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile maamaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis vabastaks riigiasutuste büroo ja administratiivhooned maamaksust ja suurendaks kodualuse maa maamaksust vabastamise kompenseerimiseks kohalike omavalitsustele laekuva tulumaksu osa kahel järgneval aastal kokku 11,6 protsendini.

Seaduseelnõu kohaselt vabastatakse maamaksust riigi omandis olev ühiskondlike ehitiste maa sihtotstarbega maa. Rahandusministeeriumi seletuskirja kohaselt asuvad  valdavalt avalikku võimu teostavate riigiasutuste büroo- ja administratiivhooned. Kohaliku omavalitsuse üksustel väheneb maamaksust laekuv tulu selle muudatusega rahandusministeeriumi hinnangul 0,3 miljonit eurot.

Kodualuse maa maamaksust vabastamisega vähenevad omavalitsuste tulud, sest kuigi maamaks on riiklik maks, laekub kogu maamaksust saadav tulu täies ulatuses maa asukohajärgsele kohaliku omavalitsuse üksusele.Selle kompenseerimiseks suureneks eelnõu kohaselt tulevast aastast kohaliku omavalitsuse üksustele laekuva tulumaksu osa 0,17 protsendipunkti võrra 11,57 protsendini ning 2014. aastast 0,03 protsendipunkti võrra 11,6 protsendini.

Kohaliku omavalitsuse üksustele laekuva tulumaksu määra tõstmisega suurenevad nende laekumised 2013. aastal ca 10,5 mln eurot ja 2014. aastal kokku ca 12,9 mln eurot. Sama summa võrra vähenevad riigieelarve tulud.

Rahandusministeeriumi hinnangul on mullu suvel vastu võetud maamaksuseaduse muudatusest tulenev maamaksuvabastuse kogumõju kohaliku omavalitsuse üksustele kuni 13 miljonit eurot. Maamaksuvabastuse mõju hindamiseks on kasutatud maakatastri andmeid maa liikide kohta. Arvutuse aluseks on võetud 2011. a kehtinud maamaksumäärad ja maamaksust vabastatava maa pindala.

Rahandusministeerium eeldab, et maamaksuvabastus ei rakendu 2013. a vähemalt 30 protsenti ulatuses elamumaalt, kuna eelmise aasta andmetel on 27 protsenti maakasutajatest saanud vähemalt kaks maksuteatist ning osade elamumaade omanikud on juriidilised isikud või ei olda oma elukoha omanik. Maksuvabastuse mõju on aastatel 2013 ja 2014 eelnõu koostajate kinnitusel kasvav, kuna inimesed hakkavad maksimeerima võimalust saada maksuvabastust. Seetõttu suurendatakse ka kohaliku omavalitsuse üksustele laekuva tulumaksu osa järk-järgult.

Kui valitsus aprillis kohalikele omavalitsustele kodualuse maa maksuvabastuse tulumaksumäära tõstmisega kompenseerida otsustas, ei olnud omavalitsuste esindajad selle suurusega rahul, tuletades meelde, et kokkuhoiumeetmetega langetati mõned aastad tagasi omavalitsustele laekunud tulumaksu osa 11,93 protsendilt 11,4 protsendile. Nende hinnangul oleks tulnud esmalt see taastada ning alles seejärel hakata vaatama, kuidas maamaksu vähenemist kompenseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles