Eesti Loomakaitse Selts: suvekuumus on lemmikloomadele ohtlik

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer autoaknal.
Koer autoaknal. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Loomakaitse Selts on viimaste nädalate jooksul saanud mitmeid teateid hooletutest koeraomanikest, kes on oma lemmikud joogiveeta suvekuumuse kätte jätnud.

Selts kutsub üles oma lemmikute eest hoolitsema ja palavate ilmade puhul tagama loomadele piisavalt värsket vett ning võimaldama neil päikese eest varjuda.

Lubamatu on jätta loomi tundideks autosse või mõnda muusse suletud kohta, kus puudub võimalus varjuda kuumuse eest, puudub ligipääs joogiveele ning tekib kuumarabanduse oht. Päikese mõjul muutub auto mõne hetkega väga kuumaks ja ka paokile jäetud aknast pole abi.

Tavalisel 21-kraadisel suvepäeval võib pargitud autos tõusta temperatuur ligi 49 kraadini ning seda isegi siis, kui auto on pargitud varjulisse kohta. Isegi sõitvas autos võib tekkida kasvuhooneefekt, temperatuur tõuseb kõrgele ja õhk ei liigu. Taolisel juhul ei suuda loom end ise jahutada ning tema kehatemperatuur hakkab tõusma.

Kuumal päikesepaistelisel päeval ei ole soovitav minna loomaga pikemale jalutuskäigule. Jalutuskäigud ja treeningud tuleb sättida varahommikusse ja hilisõhtusse, kui on juba jahedam.

Koeraomanikel tasub ka teada, et kerge kuumarabanduse puhul tuleb anda koerale juua külma vett ning kasta teda jaheda veega. Vajadusel tuleb kindlasti pöörduda veterinaararsti poole.

Märgates kuumarabanduse tunnustega looma, tuleb võimalusel anda loomale esmaabi - toimetada loom varjulisemasse kohta, anda talle külma vett, kasta jaheda veega, seejärel jälgida looma seisundit ning võimalusel otsida kontakti loomaomanikuga. Siinkohal on oluline silmas pidada, et vastavalt loomakaitseseadusele peab kõikidele loomadele olema ööpäevaringselt tagatud puhas joogivesi.

Märgates kuumal suvepäeval autosse jäetud lemmiklooma, tuleb jätta meelde sõiduki registreerimisnumber, värv, mudel ning otsida sõiduki omanikku lähedal asuvatest kauplustest või mujalt.

Kui tundub, et loomal on halb ning esinevad kuumarabandusele iseloomulikud tunnused, tuleb pöörduda politsei poole või Eesti Loomakaitse Seltsi infotelefonile 52 67 117 ning teavitada abitus olukorras olevast loomast lisades vajalikud andmed (sõiduki asukoht, registreerimisnumber, värv ning mudel). Soovitav on enne lahkumist ära oodata politsei või loomaomanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles