Hääl EKPst: ESM võiks olla pank

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga nõukogu liige, Austria esikeskpankur Ewald Nowotny.
Euroopa Keskpanga nõukogu liige, Austria esikeskpankur Ewald Nowotny. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu liige, Austria esikeskpankur Ewald Nowotny usub, et Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) peaks saama panganduslitsentsi, et pääseda ligi keskpanga likviidsusele.

Panganduslitsentsi idee pooldajate sõnutsi paraneks niiviisi päästefondi tulejõud ning euroala riigivõlakriisi lahendamine edeneks jõudsamalt.

Nowotny kommentaarid tõstsid euroala aktsiaid ja eurot ennastki.

Nowotny ütles Bloombergi reporteritele, et ESMile panganduslitsentsi andmine oleks «mitmeti kasulik»: 500 miljardi eurone mehhanism saaks siis EKP likviidsuse abiga laenata välja rohkem, kui euroala liidrid piiriks on seadnud.

ESMi suurus on turgudele palju peavalu valmistanud, kuna sellest summast ilmselt ei piisaks Hispaania ja Itaalia päästmiseks.

Nimetatud kaks riiki on ESMi kõige tõenäolisemad kliendid.

ESMi käivitumine on lükkunud edasi, kuna Saksa konstitutsioonikohus arutab ettevõtmise seaduslikkust vähemalt kuni septembrini.

Teised kõrged EKP ametnikud, president Mario Draghi kaasa arvatud, näivad olevat panganduslitsentsi idee vastu.

Kui Draghilt hiljuti küsiti, kas ESMile võiks anda loa kasutada EKPd, vastas ta: «Ma ei arva, et keegi sellega midagi võidaks, kui [meie] asutust palutaks tegutseda väljaspool oma mandaadi piire, hävitades seeläbi meie usaldusväärsuse.»

Nowotny tõdes, et tema teada panganduslitsentsi ettepanekut EKPs «hetkel sptetsiifiliselt ei arutata».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles