Apple valmistas pettumuse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i juht Tim Cook tutvustamas iPadi.
Apple'i juht Tim Cook tutvustamas iPadi. Foto: SCANPIX

Apple'i eile hilisõhtul avaldatud eelmise kvartali majandustulemused ei vastanud analüütikute optimistlikele ootustele ning aktsia hind kukkus Nasdaqi ametliku börsipäevajärgsel kauplemisel üle viie protsendi.

Apple’i tulemuste tõttu kukkusid täna hommikul ka Aasias asuvate allhangete tootjate, LG Display, Toshiba ja Hon Hai aktsiate hinnad viis kuni seitse protsenti, kirjutab Reuters.

«See oli selge pettumus,» ütles uudisteagentuurile investeerimisfirma Capital Advisors Growth Fund kaasjuht Channing Smith. «Me usume, et paljud lükkavad oma telefoni uuendamise ilmselt edasi niikaua, kui tuleb turule iPhone 5. Samasugune trend toimus ka eelmisel aastal enne iPhone 4Si ilmumist,» lisas Smith.

Kui liigkõrged ootused kõrvale jätta, polnud Apple’i tulemustel viga suurt midagi. Käive kasvas 23 protsenti 35 miljardi dollarini, puhaskasum hüppas 21 protsenti 8,8 miljardi dollarini ehk 9,32 dollarini aktsia, mis jäi 10 protsenti analüütikute ootustele alla.

Eelmises kvartalis tarnis Apple 26 miljonit iPhone’i. Analüütikute ennustused jäid vahemikku 28 kuni 29 miljonit telefoni ning selle aasta esimeses kvartalis müüdi neid koguni 35,1 miljonit.

Väga hea oli see-eest tahvelarvutite iPad müük, mis ulatus 17 miljonini. Üle poole maailmas müüdavatest tahvelarvutitest on iPadid. Apple’i finantsjuht Peter Oppneheimer ütles eile analüütikutele, et eriti hästi läks tahvelarvutite müük haridussektorile. Tema sõnul ostsid ainuüksi ühe Texase osariigi piirkonna koolid 11 000 arvutit, vahendas Bloomberg.

«Tegelikult on tegemist iPhone’i ettevõttega ja iPadide müük polnud piisavalt suur,» ütles Reutersile investeerimisfirma BGC Partners analüütik Colin Gills.

Apple brutokasumimarginaal oli 42,8 protsenti, aga marginaal langeb Oppenheimeri sõnul selles kvartalis uutele toodetele ülemineku ja dollari tugevnemise tõttu 38,5 protsendini. Ettevõtte bilansis on raha ja likviidseid väärtpabereid 117,2 miljardit. Neile kes on aktsionäride nimekirjas 13. augustil, maksab Apple dividende 2,65 dollarit aktsia kohta.

USA ettevõtted maksavad omanikutulu reeglina kord kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles