Sooman: uute korterite turul on tekkinud vaakum

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Foto: Liis Treimann.

Kui kehvemas korras mägede tüüpkorterite turul pole seis aastate jooksul muutunud, siis uute arenduste vastu huvi suureneb ning hinnad tõusevad.

«Aktiivuse tase jääb, ent mingist buumist lähiajal rääkida ei saa,» ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. «Normaalse tehinguaktiivsuseni on maa ja ilm,» märkis ta.

Tallinna korteriturust rääkides tõi Sooman välja mägede korterid, mille hind pole viimastel aastatel praktiliselt muutunud ning lähiajal ei muutu ka. Ta osutas just keskmises seisukorras korteritele, mille puhul valitseb ülepakkumine ning selleks, et neid müüa, peab omanik tegema arvestatava hinnaalanduse, et teistest samasugustest pakkumistest eristuda.

Hoopis teine lugu on Soomani sõnutsi uusarenduste turul. Ta tõi välja, et kui aasta tagasi oli Tallinnas pakkumises 1600 uut korterit, siis hetkel on neid turul 1240. Nõnda ongi turul tekkinud uute korterite põud, sest arendajad ei ole viimastel aastatel julgenud suuremaid arendusprojekte ette võtta eelkõige ebaselguse tõttu ehitushinnas. «Alles tänavu sügisel on näha, et arendajad on kiirema käiguga liikuma läinud,» märkis ta ning selgitas, et projektist valmimiseni kulub poolteist aastat, mistõttu ongi selline vaakum tekkinud. Enamasti on turul tegevad just need arendajad, kes ka ise ehitavad.

Kuna majandus on taastumas ning palgad taas tõusmas, on Soomani sõnutsi turule tagasi tulnud keskmise jõukusega ostjad, kes huvituvad just uutest korteritest. Samas ollakse väga teadlikud energiakulust, sest talveperioodil võib küttearve erineda sõltuvalt hoonest kuni neli korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles