Globaalne koostöö vähendas spämmi hulka poole võrra

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Spämmi vastu võitlejate rahvusvahelise koostöö resultaadina suudeti peatada Grumi nimeline nakatunud arvutite robotvõrgustik. Internetis ringleva spämmi hulk on võrgustiku mahavõtmise järel vähenenud hinnanguliselt poole võrra.

Grumi viimased Venemaal asuvad serverid võeti maha üleeile, võrgustikul pole spetsialistide sõnul nn «tagasilöögi mehhanismi», mis tähendab, et kuigi tuhanded arvutid on sellega seotud viirusega nakatunud, ei ole võimalik selle tegevust võimalik ilmselt uuesti taastada, kirjutab ITNews.

Grumi peatamine häiris ka maailma suurima Lethici nime kandva robotvõrgustiku toimimist, mistõttu vähenes spämmi hulk globaalses mastaabis vähemalt mõneks ajaks umbes poole võrra.

Tähtis on seejuures fakt, et võrgustiku mahavõtmiseks ei kasutatud riiklike võimude abi, vaid tulemuseni jõuti erinevate küberturbeekspertide koostööna.

Seni on Ukrainat ning Venemaad peetud lünkliku seadusandluse ning aeglase bürokraatiamasina tõttu küberkriminaalide ja spämmioperaatorite paradiisiks, Grumi mahavõtmise näide tõestab aga, et viimatinimetatute tegevust on ka nendes riikides võimalik efektiivselt peatada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles