Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Matkapäevik: lõkkepaja äärest

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: RMK matkatee
Copy
Kristjan Kaljund
Kristjan Kaljund Foto: RMK Matkatee

Tänu Margitile oleme saanud matkal nautida õige mitmeid ülimaitsvaid, ent üsna lihtsalt valmivaid toite. Allpool mõned stiilinäited neile, kes arvavad, et looduses söömine tähendab kiirnuudleid, Kõik seened-marjad-ürdid korjasime matkamise käigus metsast ise. 

Esimese õhtu kukeseene kaste

Söönuks saab 9 näljast ja märga matkalist

  • 1,5 liitrit puhastatud kukeseeni
  • 2-3 suurt sibulat
  • 2 pakki toorsuitsu peekonit
  • 1 klaas valget veini
  • toiduõli praadimiseks
  • soola, pipart
  • tilli või metsikut punet

Puhasta ja tükelda sibul ja seened. Viiluta peekon. Prae sibul ja peekon pannil läbi ja pane katlasse. Katel pane priimusele väikesele tulele, mitte lõkkesse. Loputa pann väikese veega ja loputusvesi rändab ka katlasse. Lisa katlasse valge vein ja veel veidi vett. Prae läbi seened ja lisa toidule. Lisa ka toorjuust ja maitsesta ürtide ja pipraga. Paku praetud kartuli või mulgi pudruga.

Kolmanda päeva hommiku võileivad

  • võiga praetud puravikke ja kukeseeni
  • tomatirattaid
  • toorjuustu
  • salatirohelist voi noori naadi või võilillelehti
  • täistera sepikut

Lao kõik leiva peale ja maiusta.

Metsaseene seljanka

12 näljast ja märga matkalist saab kõhu täis

  • 1 hästi suur katelokk
  • 2 liitrit puravikke, kukeseeni ja pilvikuid
  • 5 suurt sibulat
  • 3 punast paprika
  • 2 pakki hakitud tomatikonservi
  • 1 pudel õlut
  • pool latti metssea sutsuvorsti
  • 2 pakki toorvorste lambasooles
  • 2 pakki hapukurki koos vedelikuga - u 600g
  • 2-3 tshillipipart
  • praadimiseks õli
  • soola, pipart
  • ürte

Tee aegsasti üles lõke, parem kaks. Puhasta ja haki sibul, tshillipipar ja paprika. Haki vorstid ja hapukurk. Prae kõigepealt kateloki põhjas õliga paprika ja tshilli, siis lisa sibul. Kui on küpsed, siis lisa õlu, tomat, suitsuvorst. Prae pannil läbi seened ja lisa supi sisse koos hapukurgi ja kurgiveega. Vajadusel lisa vett ja lase lõkke peal mulksuda. Paku koos leiva ja hapukoorega.

Matkanaps

  • 50-70 g metsmaasikaid ja mustikaid
  • 60 ml sulatatud mett
  • pool liitrit viina

Segada marjad ja mesi viina sisse, loksutada intensiivselt, et mesi lahustuks.

Neljanda õhtu metsaseene ja metssea lõkkeroog oblikasalatiga

12 rõõmsat matkalist saab söönuks

  • 1 liiter metsaseeni, kännumampleid, pilvikuid ja lambatatikaid
  • 5 sibulat
  • 3 hapukurki
  • 6 metsseakonservi
  • 1 pudel õlut
  • suur punt metsikut punet
  • õli praadimiseks
  • soola, pipart

Puhasta ja tükelda seened ja sibulad. Prae need õlis, lisa õlu, tükeldatud hapukurgid ja metsseakonservid. Lase muliseda lõkkel ja maitsesta. Viimasena lisa vartest puhastatud pune. Anna ette kartulipudruga.

Salati jaoks

  • 3 kollast paprikat
  • 2 kurki
  • 5 tomatit
  • suur peotäis oblika nooremaid lehti
  • õli
  • soola ja pipart

Puhasta ja haki kogu salatimaterjal. Lõika oblikad peenikesteks ribadeks. Maitsesta.

Suu magusaks ka!

  • 1 liiter metsmaasikaid ja värvi jaoks natuke mustikaid
  • mett - natuke kristalliseerunud ja tahkemat sorti on kõige parem
  • 1-2 supilusikat suhkrut
  • täistera sepikut

Tambi marjad ja mesi moosiks. Grilli sepikut lõkke peal ja torka moosi sisse. Ai kui hea!

Hommikujogurt

  • rukkileiba
  • jogurtit
  • metsmaasikaid ja mustikaid

Pudista pool viilu leiba tassi põhja, kalla üle jogurtiga ning puista peale marju. Sega ja naudi.

Tagasi üles