Valitsus kiitis heaks Eesti seisukohad finantskriiside lahendamise kohta

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus kiitis heaks Eesti seisukohad Euroopa Komisjoni algatuse kohta finantskriiside ennetamiseks ja lahendamiseks. Tulevane direktiiv on oluline osa ELi meetmetest, mis määravad, kuidas ja milliste vahenditega liikmesriigid tulevikus võimalikke finantskriise ohjeldavad.

«Ettepanekute eesmärk on panganduse tugevdamine, suurendatakse pankade vastutust ja kaitstakse eelkõige tavahoiustaja huve,» kommenteeris eelnõu rahandusminister Jürgen Ligi. «Näiteks peavad pangad regulaarsete plaanidega järelevalveasutustele tõestama, kuidas nad vajadusel kriisiolukorraga toime tulevad.»

2008. aasta sügisel alguse saanud finantskriis nõudis ELi liikmesriikide valitsustelt pankade abistamist, et hoiustajate vara ei kaotaks oma väärtust. Eelnõuga luuakse pankade sissemaksetest kriisihaldusfondid, mille vahendeid kasutatakse võimalike kriiside ennetamiseks ja lahendamiseks. Direktiiviga antakse järelevalvele veel võimalus kriisiolukorras varakult panga tegevusse sekkuda, vajadusel juhtimine üle võtta.

Direktiivi nõuded soovitakse jõustada alates 2015. aasta 1. jaanuarist. Komisjoni algatus on seotud ideega moodustada ELi pangandusliit, mis näeks edaspidi ette ühtse finantsjärelevalveasutuse, kriisihaldusfondi ja hoiuste tagamise süsteemi loomist. Konkreetsed pangandusliidu ettepanekud lubas Euroopa Komisjon esitada sügisel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles