Brittidel topelt pangaskandaal

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libori skandaaliga seotud Barclaysi tegevjuht Bob Diamond.
Libori skandaaliga seotud Barclaysi tegevjuht Bob Diamond. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias on pangaskandaali sattunud korraga kaks suurpanka. Barclays sai mitu hiigeltrahvi laenuintressidega manipuleerimise eest, USA senat süüdistab aga Briti-Hongkongi panka HSBC rahapesus ja terroristide rahastamises.

Brittidel on kombeks kaks pangaskandaali korraga, võiks parafraseerida president Lennart Meri kunagist ütlust. Juba mitu nädalat kestev pankadevahelise intressi (LIBOR) skandaal käib täiel tuuril ning võib viimaste uudiste kohaselt ohustada Suurbritannia keskpanga mitme tippametniku kohta.

Rahapesu ja terroristid

Teisipäeval sai teatavaks, et Briti-Hongkongi suurpanka HSBC võidi kasutada rahapesus ja terroriorganisatsioonide rahastamisel. Panga kinnitusel astub sisekontrolli juht David Bagley tagasi ning sulgeb panga salajased kontorid Kaimani saartel ja teistes sellistes kohtades.

2008. aastal oli HSBC Kaimani saare üksuse varade maht 2,1 miljardit dollarit, kirjutas Reuters.

Tegelikult on HSBC rahapesuga seotud probleemid pangandusjärelevalvele teada juba kümmekond aastat, aga nende tähelepanu keskmesse sattumine tuleb pangandussektorile väga halval ajal. Lisaks LIBORi skandaalile on kõneaineks USA suurpanga JPMorgan Chase tuletisväärtpaberitega spekulatsioonidest tingitud hiigelkahjum, mis võib ulatuda 7,5 miljardi dollarini.

Suurte valuutade LIBORid moodustavad keskpankade baasintresside ja riikide võlakirjade intresside kõrval finants­turgude vundamendi. Nende põhjal sõlmitud lepingute kogumaht on 360 triljonit dollarit, mis on võrdne maailma kogutoodangu viiekordse mahuga.

LIBOR on intress, millega Londoni juhtivad pangad üksteisele laenavad. Intress fikseeritakse iga päev kell 11.30 Londoni aja järgi (kell 13.30 meie aja järgi).

Rahvusvahelise arvelduspanga (BIS) uuring 2008. aasta kohta avastas, et mõnel päeval, kui finantsturgudel olid riskid väga kõrged, jäid LIBORid üllatavalt madalaks. Kuna intressimäärad on üldiselt otseselt seotud intressidega (paljud peaksid mäletama, kui kõrged olid 2008. aasta lõpus ja 2009. aasta alguses hoiusteintressid meie pankades), siis tekkis kahtlus, et asi ei ole õige. Asja hakkasid uurima USA, Euroopa Liidu, Jaapani, Kanada, Šveitsi ja veel mitme riigi konkurentsiametid ning pangandusjärelevalve.

27. juunil trahviski USA tulevikutehingute järelevalve Barclaysi 200 miljoni ja USA justiitsministeerium 160 miljoni dollariga LIBORi ja Euriboriga manipuleerimise eest. Suurbritannia pangandusjärelevalvelt sai pank 59,5 miljoni naela suuruse trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles