Soome sai Hispaanialt tagatised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Soome saab Hispaanialt 100 miljardi eurose «pangasüsti» toetamise eest kuni 700 miljonit eurot sularaha, mille investeerib omakorda viie parima reitinguga euroriigi võlakirjadesse.

Võlakirjad pannakse tingdeponeerimiskontole.

Soome peaminister Jyrki Katainen tervitas diili kui hädavajalikku sammu hoidmaks Soomet Euroopa-meelsena.

Diil sarnaneb sellega, mille Soome saavutas Kreekaga sealse päästepaketi nr 2 osas, kuid on oma olemuselt lihtsam.

Ükski teine euroala riik Hispaanialt tagatist nõudnud ei ole.

«Põhjamaalased ja soomlased küsivad õigusega, miks me peaksime maksma teiste riikide arveid,» ütles Jyrki Katainen Financial Timesile.

«Me tahame vältida olukorda, kus me kaotame integratsiooni süvenedes kodakondsuse. Kui me tahame jätkata Euroopa-meelselt, siis on tagatised vajalikud – nii saame keskenduda euroala debatile avalikumal moel.»

Soome parlament arutab tagatise küsimust täna, hääletus toimub tõenäoliselt homme.

Katainen ütles, et debatt tuleb ilmselt «kirglik», kuid ta on võidus veendunud.

Soome on võtnud euroalas kõige karmima joone perifeeriamaade päästeoperatsioonide suhtes.
Suures osas tuleneb see sisepoliitikast: ELi-vastaste Põlissoomlaste jõuline tõus sundis peavoolu parteisid oma Euroopa-poliitikat üle vaatama.

Hispaania diili kauples välja sotsiaaldemokraadist rahandusminister Jutta Urpilainen.

Soome, üks vähestest AAA-reitinguga riikidest, mis eusoalasse veel alles on jäänud, maksaks Hispaania pankadesse süstitavast summast vaid ca 2 protsenti.

Tagatis katab 40 protsenti riskist – mis on tüüpiline kahjum riikide maksekatkestuste puhul.

Vastutasuks kaotab Soome võimaluse päästeoperatsioonist kasu lõigata. Samuti tuleb soomlastel maksta raha uude Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) ühes, mitte viies jaos.

Katainen, kes on ka ise varasemalt rahandusministri ametit pidanud, kordas oma üleskutset, et raskustes riigid väljastaksid nn kaetud võlakirju – mis oleksid tagatud konkreetsete riigivaradega.

«Kaetud võlakirjad oleksid väga tugev sõnum turgudele ja ka teistele Euroopa maadele: me teeme kõik, mis võimalik. Kõik riigid, mis on turgude surve all, peaksid seda võimalust rahulikult ja kainelt kaaluma,» ütles Katainen.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles