Vitsur: Eesti peab tegelema deflatsiooniga

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Peame tõsisemalt tegelema deflatsiooniga, kulude vähendamisega, mitte mõtlema krooni kursi muutmisele, kinnitas Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur.

Deflatsioon on inflatsiooni vastandprotsess, mille käigus raha väärtus suureneb ning see väljendub hindade alanemises.
Kui me deflatsiooniga hakkama ei saa, siis lähevad probleemid meie jaoks nii suureks, et me ei suuda nendega hakkama saada, lisas Vitsur.

Vitsur tõdes, et Eesti majanduse probleem on naaberturgude odavnemine, olgu siis ujuva vahetuskursi muutuse või devalveerimise tõttu. Selle tulemusena on meie kaubad oma konkurentsivõimet kaotanud.

Teoorias muudab devalveerimine kaubad konkurentsivõimelisemaks. Seda ka juhul, kui toore sisse ostetakse, sest konkureerimisel on oluline lisandväärtus, mitte sisendite hind. «Kui BMW otsib tehase jaoks kohta, siis on selge, et auto sisustuse ja sildade maksumus on igal pool ühesugune ja määravaks osutub tööjõukulu ja infrastruktuuri kulu,» selgitas Vitsur.

Vitsur lisas, et Eestis on devalveerimist protseduuriliselt raske ellu viia ning lahendamata on eurolaenude probleemid, et devalveerimine ei viiks tuhandeid eraisikuid ja ettevõtteid pankrotti.
«Momendil krooni kurssi muuta ei tohi. Ei tohi hüpelda ühelt suunalt teisele,» ütles Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles