Finantsjuhid tunnistavad: jah, me valetame ja petame

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wall Street
Wall Street Foto: AFP / Scanpix

Võib olla üllatav, et ettevõtete finantsjuhid tunnistavad oma valelikkust, kuid nii see on, näitab advokaadbüroo Labato Sucharow tehtud uuring.

Firma intervjueeris 500 finantsala tippspetsialisti sh fondijuhte, pankureid, varahaldureid. Pooled neist tegutsesid USAs, pooled Suurbritannias, kirjutab Forbes. Koguni 24 protsenti küsitletutest tunnistasid, et «parema tulemuse nimel võib reegleid rikkuda». See tähendab, et nad on käitunud kas ebaeetiliselt või ebaseaduslikult. Ainult 41 protsenti küsitletutest ütlesid, et nad kindlasti ei tegele ebaeetilise või ebaseadusliku tegevusega. 39 protsenti aga leidis, et tõenäoliselt tegutsevad nende konkurendid nn reegleid rikkudes.

16 protsenti vastanutest tunnistasid, et nad tõenäoliselt teeksid insider-tehinguid, kui keegi neist teada ei saaks. Murettekitav on see, et vaid 55 protsenti vastanutest ütlesid, et nad jätaksid sisetehingud tegemata ka juhul kui teeniksid 10 miljonit dollarit ning poleks mingit riski saada karistada.

Kolmandik finantsjuhte ütlevad, et tulemustel põhinevad boonussüsteemid survestavad neid rikkuma eetikanorme ja seadusi.

Kui neljandik finantsjuhtide, kes ainult mõtlevad reeglite rikkumistest,  julgevad oma mõtteid tunnistada, siis kui palju on veel neid, kes samuti nii mõtlevad, kuid seda tunnistada ei julge? Sellises valguses pole mõtet imestada Goldman Sachsi afääri või Barclay panga vastu esitatud pankadevaheliste laenuintressidega manipuleerimissüüdistuste üle. Wall Street ei ole neil päevil üldse tore koht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles