Riigikohus avalikustab homme otsuse ESMi kohta

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Stabiilsusmehhanismi arutelu riigikohtus. Õiguskantsler Indrek Teder ja rahandusminister Jürgen Ligi
Euroopa Stabiilsusmehhanismi arutelu riigikohtus. Õiguskantsler Indrek Teder ja rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Margus Ansu

Homme keskpäeval avalikustab riigikohus otsuse, mida ootab peale Eesti ilmselt ka üksjagu inimesi terves Euroopas. Tegemist on lahendiga, mis käsitleb õiguskantsler Indrek Tederi kaebust, et Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) aluslepingu üks punkt on Eesti põhiseaduse vastane.


Nimelt leiab Teder, et asutamislepingu kiirmenetluse punkt, kus ESM saab otsuseid vastu võtta kvalifitseeritud häälteenamusega, on põhiseadusega vastuolus. Asutamislepingu punkt ütleb nimelt, et kiirmenetluse korral saab otsustada ka 85-protsendilise häälteenamusega, Eesti osalus fondis on aga väiksem kui 0,2 protsenti.

Tederit toetab mitu tuntud juristi, nende hulgas näiteks advokaat ja õppejõud Carri Ginter, kes leiab, et ESMi peamine probleem on demokraatia vähenemine ja väikeriikide hääle järjest väiksem kaal. Seni on Euroopa aga toiminud põhimõttel, et kõikidel osalejatel on võrdne hääleõigus.

Nii Eesti Pank kui ka valitsus on kinnitanud, et vastuolu põhiseadusega pole, ja kui riive ka on, siis on see paratamatu, sest kriisiolukorras tuleb eelistada rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuulumisega kaasneva julgeolekugarantiiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles