Schäuble manitses Saksa kohut ESMile tõkkeid seadmast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble Foto: SCANPIX

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble manitses teisipäeval riigi kõrgeimat kohut Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) mitte kinni pidama, sest selle liitumisega viivitamine võib turgudel kaose tekitada.

Schäuble ütles kohtunikele, et kõnealused meetmed on tähtis samm Euroopa stabiilsuse poole. Kohtunikud kuulasid ära ESMi ja fiskaalleppe vastaste väited, et need piiravad Saksamaa õigust oma raha kulutamist määrata.

Kui Saksamaa ESMi ja fiskaalleppe heaks kiidab, saadab ta sellega signaali, et «tugevus ja solidaarsus kuuluvad kokku».

Saksa konstitutsioonikohus on üldiselt kaldunud toetama meetmeid, mis süvendavad Saksamaa lõimumist ELiga, kuid sageli on kehtestatud lisanõuded, mis käsivad päästepakettide asjus parlamendiga konsulteerida.

Schäuble hoiatas nüüd, et isegi kui kohus otsustab ESMi ja fiskaalleppe poolt, võib otsusega venitamine tuua endaga kaasa tõsiseid probleeme.

«Märkimisväärne viivitamine juulisse kavandatud ESMi käivitamisega võib tähendada tõsist segadust turgudel palju laiemalt kui ainult Saksamaal ja tõsist hoopi eurotsooni usaldusväärsusele,» ütles ta.
ESM käivitub niipea, kui liikmesriigid, kes on lubanud 90 protsenti selle rahast, leppe ratifitseerivad. Saksamaa panuseks on 27 protsenti, nii et ilma temata fond tööle ei hakka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles