Kindlustamata sõidukid on põhjustanud kahjusid 5,2 miljoni euro eest

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus Haljala vallas
Liiklusõnnetus Haljala vallas Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) uuringu kohaselt on liikluskindlustuseta sõidukid tekitanud viimase viie aasta jooksul liikluses kahjusid ühtekokku 5,2 miljonit eurot. 

Keskmine põhjustatud kahju on 2140 eurot, kuid igal aastal on liikluskindlustuseta sõidukite kahjujuhtumid ulatunud ka 60 000 euroni.

Igal aastal põhjustavad liikluskindlustuse poliisita sõidukid keskmiselt 500 liiklusõnnetust. Üle poole sellistest sõidukitest oli enne õnnetust juba üle kolme kuu kindlustamata.

Uuringu läbiviimist koordineerinud LKFi kahjuennetuse valdkonna juhi Erik Ernitsa sõnul on tüüpiline liikluskindlustuse poliisita kahju põhjustanud sõiduk 14 aastat vana sõiduauto.

«Sellise sõiduki juht on enamasti poliisi puudumisest teadlik, kuid läheb sellest hoolimata autoga liiklusesse,» iseloomustas Ernits. «Ligi veerandi õnnetuste puhul on tõenäoline, et liikluskindlustus puudus hooletusest ja kindlustuskaitseta sõidukiga liigeldi sellest ise teadmata. Üha enam tekitavad probleeme välismaiste registreerimismärkidega Eestis liiklevad sõidukid, mis kuuluvad küll Eesti elanikele, kuid ei ole enam üheski riigis arvel ning neil puudub ka liikluskindlustus.»

Liikluskindlustuseta sõidukitega tekitatud liikluskahjud korvab kannatanule kindlustusandja või Eesti Liikluskindlustuse Fond, kuid kahju nõutakse süüdlaselt seaduse järgi tagasi.

LKF on alustanud koostööd politsei- ja piirivalveameti ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, et otsida viise järelvalve tõhustamiseks liikluskindlustuseta liiklejate üle, ennekõike kindlustuskatte automaatkontrolli juurutamiseks teedel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles