Mikser: rahaliidus peab säilima keskne kontroll riikide defitsiidi üle

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatide juhi ja riigikogu liikme Sven Mikseri arvates ei ole eurotsoon ilma keskse kontrollita riikide võlakoormuse üle jätkusuutlik.

Mikser ütles, et praeguses võlakriisis on väga teravalt välja tulnud, et Kreeka taolised riigid, keda üritatakse päästa, on sattunud sellisesse situatsiooni, kus nad kärpides ei leia seda kohta, kust taastada oma konkurentsivõimet, vahendab ERR Uudised.

Ta märkis, et maailma ajaloos on selliseid suuri abipakette ka varem rakendatud, aga reeglina on nad käinud koos valuuta devalveerimisega, mida eurotsooni liikmesriigi puhul ei ole võimalik teha.

«Selles mõttes on kindlasti õigustatud küsimus, et kui me tahame edasi minna sellise monetaarliiduga, siis tuleb liikuda ka suurema eelarveliidu suunas, mis tähendab seda, et peab olema võimalik keskselt kontrollida riikide eelarve defitsiiti ja võlakoormust,» lausus Mikser.

Samas on Mikseri sõnul igasugune eelarve- ja maksupoliitika väga suurel määral ka riigi suveräänsuse küsimus ja kui otsustada niivõrd põhimõttelisi muudatusi Euroopa Liidus, siis seda ei ole võimalik teha alusleppeid muutmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles