Teadlane: ilm soosib viljakasvatust

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paks tolmupilv, mis ümbritseb põllul töötavat kombaini, näitab, et vili on tänavu väga kuiv.
Paks tolmupilv, mis ümbritseb põllul töötavat kombaini, näitab, et vili on tänavu väga kuiv. Foto: Andrus Eesmaa/ Järva Teataja

Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadlane Ilmar Tamm kirjutab, et mõõdukas temperatuur ja piisav hulk sademeid on viljakasvatust tänavu soosinud, ent koristus jääb ilmselt hilisemaks.

Teraviljade seis on siiani üldiselt hea. Sademeid on olnud piisavalt, mõõdukas temperatuur kevadel ja suve esimesel poolel soodustas juurestiku arengut ja võrsumist. Taimehaigusi ei ole tänu jahedatele ilmadel rohkem kui keskmisel aastal. Taliteraviljad (talinisu ja -rukis) talvitusid rahuldavalt või hästi. Nõrgema talvekindlusega sortidel esines siiski märkimisväärseid talvekahjustusi. Talirukkil esineb tugevate vihmade tõttu kohati mõõdukat lamandumist. Varajastel talinisu sortidel esineb kohati keskmisest rohkem jahukastet ja lehelaiksusi.

Talirüps ja -raps talvitusid hästi. Kahjureid on keskmisest rohkem, aga tänu heale taimekasvule on ka nende kultuuride saagiväljavaated head. Suvirapsil esineb samuti rohkesti kahjureid. Varakult külvatud põldude seis on üldiselt hea, hiljaks jäänud külvi korral kehvem.

Seega on potentsiaalne bioloogiline saak on praegu valdavalt hea. Tegelik saagikus ja kvaliteet sõltub järgnevatest ilmadest.

Tihe (hästi võrsunud) ja pikaks kasvanud kõrtega vili võib kergesti lamanduda. Nisu vajab hea toidukvaliteediga saagi moodustamiseks ja õigeaegseks valmimiseks senisest kõrgemaid temperatuure ja rohkem päikesepaistet. Saagi kättesaamiseks on muidugi olulised koristuseaegsed ilmad. Koristus jääb sel aastal hilisemaks kui viimastel aastatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles