Prantsuse sotsid rikaste raha kallal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici
Prantsuse rahandusminister Pierre Moscovici Foto: SCANPIX

Prantsusmaa sotsialistlik valitsus kuulutas eile välja varamaksu võimsa kasvu, mis kujutab endast kaalukaimat elementi 7,2 miljardi euroses uute lõivude kogumis, millega tänavust eelarvepuudujääki rünnatakse.

2012. aasta lisaeelarve, mille abiga proovitakse tuua puudujääk 4,5 protsendi peale SKTst, on kõvasti kaldus rikaste kodanike ja suurettevõtete maksustamise suunas.

Kulukärped rakenduvad ministrite sõnutsi alates tulevast aastast.

Ekstra 2,3 miljardit eurot tuleb riigikassasse erakorralise maksu abil, mis tabab kõiki, kellel netovara üle 1,3 miljoni euro.

Viidates «ekstreemselt keerukale finants- ja majandusolukorrale» ütles rahandusminister Pierre Moscovici: «Jõukamatel majapidamistel ja suurtel firmadel palutakse anda oma panus. Jõupingutus tuleb eriti suur aastail 2012 ja 2013.»

Edasised maksukergitused aastaks 2013, mil valitsus peab eeldatavasti säästma 33 miljardit eurot surumaks puudujäägi 3 protsendi piiresse SKTst, kuulutatakse välja sügisel – sealhulgas 75-protsendiline maksu piirmäär üle 1 miljoni euro ulatuvatelt aastasissetulekutelt (Hollande’i valimislubadus) ning permanentne varamaksu kasv.

Hollande keeldub tunnistamast, et Prantsusmaa vajab samasugust kasinuspoliitikat, nagu on kehtestatud teistele kriisist ohustatud riikidele nagu Itaaliale ja Hispaaniale.

Kuna Prantsusmaa riigivõlg kerkib tuleval aastal aga tõenäoliselt üle 90 protsendi, on valitsus finantsturgude – ja Euroopa Komisjoni – suure surve all täita eelarvetõotused.

Prantsusmaa riiklikud kulutused kerkivad tänavu kergelt ja saavutavad 56,2 protsendi taseme – jäädes alla üksnes Taanile.

Maksukoorem kerkib aga 46,5 protsendini, mis samuti on üks Euroopa kõrgemaid.
Tänavu kogutakse Prantsuse majapidamistelt täiendavalt 3,4 miljardit eurot maksuraha, valdav enamus sellest laekub jõukamatelt.

Ettevõtete maksukoormus kasvab 2,9 miljardi euro jagu.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles