Soome ei taha ülemkogul saavutatud kokkuleppega siiski nõustuda

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen. Foto: Liis Treimann

Soome otsustas blokeerida äsja ELi liidrite poolt ülemkogul saavutatud kokkulepet, mille kohaselt Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) päästefondil lubatakse valitsuste laenukulude ohjamiseks jooksvalt osta avaturult valitsuste võlakirju.

Soome peaminister Jyrki Katainen sattus ülemkogult naastes opositsiooniparteide esindajate kriitikatule alla süüdistustega, et ülemkogul tehtud kokkuleppega on ta ületanud oma mandaadi, kirjutab EU Observer.

Nimelt võib ESM saavutatud kokkuleppe kohaselt hakata tulevikus päästefondis osalevate riikide panustatud rahaga pankadele laene andma otse ning samas ostma avaturul jooksvalt ilma täiendava kooskõlastamiseta hätta sattunud valitsuste võlakirju.

Eile välja tulnud Soome valitsuse raport nentis, et Soome, Hollandi ja teiste riikide sekkumise tõttu on plaan laiendada ESMi volitusi avaturul tehingute sooritamiseks, nüüd blokeeritud.

Kataineni sõnul on vastuseis tingitud arusaamatustest ning tegelikkuses ei jõustuks ülemkogul vastu võetud muudatused niikuinii enne, kui vastavalt Saksamaa seatud tingimusele on moodustatud ühine eurotsooni pankade järelevalveinstitutsioon.

«Alles sellisel juhul, kui on saavutatud üksmeelne kokkulepe, võib muutuda võimalikuks pankade otserahastamine,» sõnas Katainen rõhutades, et sellise tehingu tulemusel saaks päästefond vastava summa eest ka osaluse abivajavas pangas.

Seni on ESMile järelturul valitsuse võlakirjade ostmise lubamise osas vastuseisu avaldanud ka Holland.

Muudatuse jõustumise korral kardaksid Soome ja Holland nimelt seda, et eeldatavalt 200 miljardi euro suuruse kapitaliga valitsuste poolt veel lõplikult mitte heaks kiidetud ESM satuks tööd alustades juba algusest  peale üle jõu käivate kohustuste ette ning muutuks võimetuks, nagu seda on praegu töös olev päästefond EFSF.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles