Väljakolimisest keelduva endise omaniku puhul tuleb tehing tagasi pöörata

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni omanik lükkab kinnisvara müüki edasi lootuses, et eurosid sajab tema kaukasse tunduvalt rohkem, kui sajaks kroone. Teistele on viivitus pigem kindlustus rahareformi eest, sest kardetakse devalveerimist.
Mõni omanik lükkab kinnisvara müüki edasi lootuses, et eurosid sajab tema kaukasse tunduvalt rohkem, kui sajaks kroone. Teistele on viivitus pigem kindlustus rahareformi eest, sest kardetakse devalveerimist. Foto: Elmo Riig / montaaž

Kui korteri või maja müüja ei koli oma endisest korterist välja ning uus omanik ei saagi oma vara kätte, on kõige karmim vahend lõpuks kinnisvaratehing tagasi pöörata.

Uus Maa Elukondliku kinnisvara tegevjuht Elari Tamm märkis, et selliseid juhtumeid tõesti on, kus uus omanik ei saa oma koju kolida kokkulepitud tähtajal, kuna endisel omanikul tekkisid komplikatsioonid väljakolimisega. Samas möönis ta, et selliseid olukordi tekib harva, kus tähtaega ületatakse pahatahtlikkusest, sest enamajaolt müüakse kinnisvara ikka selleks, et uus osta. Takistusi tekib seal, kus uue ostmisega tekkis probleeme või soovitud üürikorter jäi saamata.

Tamme sõnul ei saa pahatahtlikkust sada protsenti kunagi välistada - notariaalses müügilepingus on tingimused paigas ning juhul kui uus omanik ei saagi oma vara kätte, on kõige kangem vahend tehingu tagasipööramine.

Kinnisvaratehingutel lepitakse kokku üleandmise kuupäev - üldiselt on see nädal, harva kuu ja enam. Tamm rõhutas, et oluline on kuupäevad täpselt paika panna ning võimalusel kinnisvara üleandmine teha samal päeval, kui tehing sõlmitakse, mis aitaks vältida vaidlusi või segadust tähtaegade üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles